Hopp til innhold

Ikke gjør disse tale-tabbene!

Det er høytid for å finne bevingede ord til konfirmanten/brudeparet/jubilanten (stryk det som ikke passer). Les hva du absolutt ikke må si i talen.

Taleskriving/illustrasjon

Enten du venter til siste liten eller begynner på talen i god tid, så er det noen små tips som er greie å ha med seg.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Du er gudmor til femtenåringen som nå sitter øverst i hesteskoformasjonen. Dressen hans er litt for stor, og halsen din føles litt for trang.

Se video nederst i saken!

Bryllupsfest

Festen er godt igang, og alle koser seg. Men du vet at du snart skal reise deg opp og klirre i glasset, og kjenner det er i ferd

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Du har forsynt deg godt av koldtbordet, men har bare flyttet eggerøra rundt på tallerkenen. Konfirmanten har for lengst ønsket velkommen og fått alle til å le med en innøvd vits. Det er snart din tur.

«Jeg er jo ingen taler»

Det er noe veldig norsk ved å starte med å be om unnskyldning for at du ikke er noen taler (nervøs latter), men hvis du står oppreist i et rom fullt av festkledde gjester, du har klirret i glasset, alle ser på deg og du snakker til hele forsamlingen - ja, da er du per definisjon en taler.

Alexander Hermansen er artist, musiker og skuespiller og blir ofte leid inn som toastmaster, konferansier eller til å holde taler. Hans første tips er nettopp dette: Ikke unnskyld deg!

– Start med å hendvende deg til hovedpersonene og hele festen. Kjære konfirmant eller brudepar - kjære alle sammen! Ikke start med en unnskyldning, da kommer du skjevt ut fra hoppet, sier Hermansen.

«Ja, han har jo vært rundt, han!»

Talepunkter - bruk stikkord!

Bruk stikkord - ikke skriv ned hvert eneste ord du skal si, er rådet fra tale-eksperten.

Foto: Illustrasjon: Lotte Olsen / NRK

Men hva skal du si? Hva kan du si? Og hva bør du absolutt i det lengste holde deg unna?

Uansett om du er far til bruden, kona til en førtiåring eller om du er forlover og skal holde tale til brudgommen - for all del: Ikke drit ut folk!

– Jeg har hørt om en forlover som fortalte om alle damene brudgommen hadde hatt. Intensjonen var god nok: Han ville bare si at bruden ble valgt til tross for at han kunne valgt 94 damer før henne, men det er en veldig dårlig idé, humrer Hermansen.

Hermansen har noen enkle regler, tips og triks:

  • Ikke beklag deg. Du er den rette personen til å gjøre dette!
  • Pust med magen. Det blir kanskje minneverdig, men det blir ikke en god tale av at du besvimer.
  • Husk at alle vil deg vel! Jepp, helt sant! Ingen vil at du skal feile.
  • Ikke skriv ned talen ord for ord. Bruk stikkordsform.
  • Ikke bli for intern. Alle bør skjønne vitsen din!
  • Ikke vær utleverende. Sjekk gjerne med hovedpersonen om det er greit at du forteller om den morsomme kvelden på Gran Canaria.
  • Det er lov å gråte! For mange er det den store skrekken å ty til tårene, og da gjør man som regel det. Men, det er altså lov. Og nesten anbefalt.
  • Ikke bruk ferdigskrevne tale-maler fra nettet. Dette må være personlig! Det er verre å si det samme som forrige taler, en at to damer har like kjoler.

Hermansen får stadig telefoner fra desperate brudgommer, pappaer til bruder og andre som vil ha hjelp, men må bare berolige dem med at det er de som er ekspertene på deres egne kjære og dermed er de de beste til å gjøre dette.

Se Hermansens tips i videoen under!