Ikke ferdig med Belur-saken

Politiet skal se på saken om den savnede firebarnsmoren Belur Sardar på nytt.

Belur Sardar

Det er over tre år siden Belur Sardar forsvant fra Mjøndalen.

Foto: Politiet

Lensmann Torill Sorte

Lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte, er ikke ferdig med Belur-saken.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Det er lensmannen i Nedre Eiker, Torill Sorte, som på eget initiativ velger å se på saken med nye øyne.

29 år gamle Belur Sardar forsvant fra hjemmet sitt i Mjøndalen engang mellom 17. februar og 7. mai 2007.

Siden den gang er det lagt ned store ressurser på etterforskning, avhør og leting. Men det har så langt ikke gitt resultater. Lensmannen håper nå å finne opplysninger i etterforskningsmaterialet som kan bringe saken videre.

Alt om Belur Sardar-saken

Vil se på saken med nye øyne

– Vi ønsker særlig å gjennomgå de søkene som er gjort etter Belur i forskjellige områder for å se om det er andre muligheter, eller ting vi bør gjøre på nytt igjen, sier Sorte.

– Betyr det at du ikke er helt trygg på at alt som kan gjøres er gjort?

– Jo, jeg har for så vidt en følelse av at vi har gjort det vi kan med det vi har. Jeg tror likevel fortsatt at hvis man ser på saken med nye øyne og holder saken varm, så kan det være en mulighet for at det dukker opp ting som gjør at vi kan komme videre.

Les også:

Personlig sak

Det er ikke første gang Torill Sorte går inn i denne saken på nytt. Da hun kom til Nedre Eiker lensmannskontor i oktober 2008 ble hun etterforskningsleder i saken, og måtte gjennomgå det som var gjort til da.

Siden den gang har hun fått et nært forhold til saken – både profesjonelt og personlig. Mysteriet har preget lensmannskontoret i Nedre Eiker i over tre år. Derfor kan det være utfordrende å se saken på nytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Søker etter Belur Sardar

Store styrker søkte etter Belur Sardar en stund etter at hun forsvant. Nå kan det hende politiet vil lete igjen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Ikke noe konkret

Det som er viktig når man går inn i saken på nytt, er at man faktisk gjør akkurat det. At man prøver å se saken med nye øyne og er villig til å tenke nytt og kreativt, sier lensmannen. Utfordringen er å ikke ha et bestemt syn på hvor du vil havne, men være åpen i sinnet på hva du kan finne.

Det er ikke konkrete ting i etterforskningen som er mer interessante enn andre, når saken skal gjennomgås på nytt.

– Nei, det går generelt på det vi har liggende, sier Sorte. Dette er en uoppklart sak for lensmannskontoret og politidistriktet som er alvorlig og som vi gjerne vil ha et svar på, så det blir generelt å se på hva vi har.

Barna er viktigst

Belurs ektemann var lenge siktet for drap, men i mai henla Statsadvokaten saken mot ham, og han er nå besluttet utvist fra Norge. Tilbake sitter fire barn, for tiden i fosterhjem.

Det er samtaler med barna som har gitt politiet de få holdepunktene de har i saken, og det er de samme samtalene som gjør at politet aldri vil legge saken helt bort.

– Disse barna vet ikke hvor det har blitt av mamma, og de har spurt meg direkte i samtaler om jeg kan gi dem et svar på det. Det er en viktig drivkraft og motivasjon for meg og lensmannskontoret, sier Sorte.