Hopp til innhold

Ignorerer pirattaxi-råd

Folk fortsetter å ta pirattaxi til tross for politiets advarsler. Natt til søndag var NRK Østlandssendingen med på politiets aksjon.

Pirattaxi
Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Sentrum politistasjon har i flere uker hatt et økt fokus på pirattaxi virksomhet, denne helgen ble sju sjåfører tatt på fersk gjerning med passasjerer i bilen.

Avskiltet på stedet

Når det nærmer seg stengetid på byens mange utesteder kjører politiet i sivil og stopper flere biler med passasjerer i baksetet.

Første bilen de stopper er ved Tinghuset i Oslo. Sjåføren har en mannlig passasjer i baksetet som har betalt 300 kroner for å bli kjørt hjem.

Sjåføren forklarer seg til politiet mens passasjeren setter seg i den sivile politibilen. Så snart Viking-bilen er på plass, skrur politiet av skiltene og bilen blir tauet bort.

Les også: Vil piratene til livs

Les også: Voldtatt av pirattaxisjåføren

Les også: Voldtatt i piratdrosje

Pirattaxi
Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

8000 i bot

I tillegg til at bilene som blir tatt i kontrollen blir avskiltet, får sjåførene som blir tatt 8000 kroner i bot.

Dersom sjåføren tidligere er tatt for å kjøre piratdrosje blir vedkommede anmeldt og mister sertifikatet, forteller ordenssjef ved Sentrum politistasjon, John Finsberg.   

Tre unge jenter i bilen

Mannen som var passasjer i pirattaxien som ble stoppet ved Tinghuset blir kjørt hjem av politiet. 

Den sivile politibilen kjører tilbake til det samme området. Etter få minutter observerer de nok en bil med en eldre sjåfør. Han har tre yngre jenter i baksetet.

Politiet stopper bilen ved Bussterminalen like over gaten for Oslo Sentralstasjon. Jentene vil ikke la seg intervjue av NRK.

Pirattaxi
Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Forsøker å stoppe politiet

Helgene fram mot jul er de mest travle i Oslo. Utesteder og restauranter er fulle av folk som er på julebord. Når klokken nærmer seg 03.00 er det mange som vil hjem på samme tid og  markedet er godt for pirattaxisjåfører.

NRK Østlandssendingen følger politiet i sivil bil, og blir flere ganger stoppet av folk som trenger å komme seg hjem. Flere personer forsøker også å stoppe politiets sivilbil.

Økt fokus

- Når det er julebordstid ser vi at det er enda flere pirattaxier i Oslo sentrum enn vanlig, sier Finsberg.  

Grunnen til at Sentrum politistasjon har økt fokus på pirattaxier er de alvorlige voldsepisodene som har skjedd i forbindelse med den ulovlige virksomheten den siste tiden.

I løpet av de siste helgene har16 sjåfører blitt tatt på fersk gjerning i å kjøre passasjerer ulovlig. Denne helgen var det 7 biler som ble avskiltet på stedet.

Avskilting av pirattaxi
Foto: Nils Fredrik Røren / NRK