I retten for overgrep mot fireåring, aktor vurderer forvaring

35-åringen som er tiltalt for overgrep mot tre barn er dømt tre ganger for lignende forhold. Aktor vurderer å be retten om en forvaringsdom.

Lukket rett

Et trettitalls vitner og omfattende mengder dokumentasjon skal gås gjennom på 11 dager i rettssal seks i Fredrikstad tinghus.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Statsadvokatene mener mannen hadde seksuell omgang med datteren til sin daværende samboer i en treårsperiode fra høsten 2011. Han skal også ha brukt vold, tvang og trusler for å få viljen sin.

Men så begynte jenta å fortelle. Moren tok kontakt med advokat, og konfronterte 35-åringen. Den 5. november 2014 ble saken anmeldt. Mannen meldte seg for politiet dagen etter. I avhør nektet han straffskyld for overgrep på stedatteren, og ønsket ikke etter det å forklare seg om saken.

Under etterforskningen fikk politiet vite om noe som skulle ha skjedd med en av stedatterens venninner, flere ganger i løpet av et års tid. Så fikk politiet i Buskerud en telefon: En ung gutt fortalte om et forsøk på et overgrep som skulle ha skjedd med ham tidligere, og et navn som lignet den tiltaltes.

Alt i alt må 35-åringen svare på fem tiltalepunkter knyttet til overgrep.

Mannen nektet i retten i dag straffskyld på dem alle.

Tone Monclair

– Det er mye her når det gjelder min klient, vitneførselen og dokumentasjonen som ikke er av offentlig interesse, sier advokat Tone Monclair. Hun representerer den fornærmede tidligere stedatteren.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Han innrømmet straffskyld til en tilleggstiltale, for svindel med meldekort til Nav der han ikke førte opp timer han jobbet. Han fikk rundt 100.000 kroner i urettmessig utbetalt trygd på grunn av dette.

Alle enige om lukket rett

Bistandsadvokat Tone Monclair representerer mannens stedatter, og begjærte retten lukket under hele saken. Det var både de andre partene i saken og tingretten selv enig i.

– Dette er en meget alvorlig sak, og det er mange forhold her som omfattes av privatlivets fred, sier Monclair.

Jørgen Mowinckel

– Min klient hevder han er uskyldig, og det er klart det er tungt å sitte så lenge i varetekt, sier Mowinckel.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Forsvarer Jørgen Mowinckel er enig i at saken bør gå bak lukkede dører.

– Det er mye private ting som vi, også jeg må ta opp i denne saken, så det syns jeg er helt greit.

Mowinckel legger til at det ha vært tungt for hans klient å sitte i varetekt siden han meldte seg for politiet tidlig i november 2014.

Vurderer å be om forvaring

Mannen er tidligere dømt tre ganger for seksuelle overgrep, i tillegg til flere andre lovbrudd. Aktor mener gjentagelsesfaren kan være stor, og forbeholder seg retten til å be om en forvaringsdom.

– Det har sin bakgrunn i at det er svært alvorlige seksuallovbrudd tiltalen lyder på, sier konstituert statsadvokat Leif Morten Eide.

Leif Morten Eide

– Det er svært trenge krav som må tilfredsstilles for å kunne idømme forvaring, sier aktor Leif Morten Eide.

Foto: Tor René STryger / NRK

– Og det foreligger tidligere domfellelser som gir grunn til å frykte gjentagelse også etter en eventuell avsoning av en ny fengselsstraff.

Burde det vært tenkt forvaring tidligere?

– Det er vanskelig for meg å si noe om hva de som har vært med tidligere har tenkt, svarer Eide.

Monclair støtter statsadvokatens begjæring. Mowinckel ønsker ikke å ta stilling til dette enda.