Hopp til innhold

I retten for å ha krenket barnevernssjef

Etter å ha blitt fratatt den nyfødte datteren sin, sendte faren flere tekstmeldinger og skrev på nettet om barnevernssjefen i Lørenskog. Nå er han tiltalt for skremmende eller plagsom opptreden.

Tekstmelding sendt til barnevernssjefen i Lørenskog

KONFLIKT: I løpet av tre måneder sendte den tiltalte 41-åringen minst 18 tekstmeldinger som handlet om barnevernssjefens rolle og adferd i forbindelse med omsorgsoverdragelse av mannens datter. 41-åringen er også tiltalt for ett tilfelle av hasjbruk.

Foto: Illustrasjonsfoto / NRK

Dette er eksempel på én av minst 18 tekstmeldinger en 41 år gammel mann sendte til barnevernssjefen i Lørenskog kommune i fjor vår.

Denne uken må mannen møte i Nedre Romerike tingrett.

Andreas Christiansen

Aktor Andreas Christiansen vil ikke si hva slags straff han kommer til å be om i retten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er sendt diverse tekstmeldinger og/eller skrevet krenkende innlegg mot en person, noe vi mener er straffbart, sier politiadvokat Andreas Christiansen.

Fratatt datteren

Bakgrunnen for konflikten mellom barnevernet i Lørenskog og den tiltalte 41-åringen, er en omsorgsoverdragelse.

Da mannen og hans kone ble foreldre i fjor, grep barnevernet inn da barnet var bare noen få dager gammel.

I tillegg til å sende tekstmeldinger, skrev 41-åringen det som ifølge tiltalen er krenkende innlegg om barnevernssjefen flere steder på nettet.

Sammen med et bilde av lederen, kona og barna hans la han ut teksten «Warning!!! this man is seen in the same area that children have been disappearing».

Som en kommentar til avisartikkelen "Tre ansatte angrepet på barnevernskontor" skriver han «Selv er jeg heldigvis vokst fra å bruke vold som en kommunikasjonsform, men at finlandshette og balltre snart kommer på mote er ikke en umulighet vel» og «vi er nok mange fedre og mødre som er fullt kapable til å rydde et helt kontor».

Nedre Romerike tingrett

Både barnevernssjefen og Lørenskog kommune anmeldte 41-åringen som denne uken må møte i retten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ikke fritt frem

Til NRK sier 41-åringen at han angrer på at han la ut et bilde av barnevernssjefens barn og kone.

– Selv om det var offentlige bilder fra hans egen Facebook-profil, så skulle jeg ha holdt meg for god til dette.

Utover det stiller han seg undrende til at man kan bli tiltalt for å stille det han kaller relevante spørsmål på tekstmeldinger, og mener kommentarene på nettet klart hører inn under ytringsfriheten.

Aktor avviser at man kan skrive hva man vil på nettet.

– Det er slik at straffeloven hjemler nærmere hva som er lov å uttrykke og hva som ikke er lov å uttrykke, og vi mener det vil bli fremlagt bevis for at man har overtrådt den grensen her, sier aktor Andreas Christiansen.

Særskilt stilling

Både barnevernssjefen og Lørenskog kommune anmeldte saken.

– Barnevernet er i en særstilling i en kommune. De går inn i fryktelig vanskelige saker, og det er viktig at de får jobbe uten å frykte represalier, sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning Dagfinn Cock.

– Er ikke slike kommentarer noe man må regne med som leder i en kommune?

– Det vil alltid være synspunkter, men i den grad det oppleves som trusler er det klart at vi må følge opp i forhold til våre ansatte og ivareta dem.