Vurderer salg av unik husmannsplass

Husmannsplassen Bøensætre i Aremark kan bli solgt. Det er et mulig utfall av Aremark kommunestyres møte i kveld.

Video nsps_upload_2009_1_21_16_9_58_3064.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Aremark kommunestyre kan i kveld bestemme seg for å selge husmannsplassen Bøensætre.

I 2009 ble det satt opp en liste med 20 steder i Norge som har store biologiske og kulturhistoriske verdier. Og på denne listen står Bøensætre i Aremark. Stedet er også kjent fra både norsk og tysk reality-TV. Plassen eies av Aremark kommune.

I kveld møtes først formannskapet, deretter kommunestyret i Aremark. På sakskartene står en sak om salg av Bøensætre. Det er for øvrig ikke første gang stedets videre skjebne diskuteres i formannskapet.

– Jeg skal ikke forskuttere noe kommunestyrevedtak, men min personlige mening er at vi bør gå inn for et salg, sier ordfører Geir Aarbu. – Stedet forfaller for oss, vi har ikke økonomiske muligheter til å holde det i orden.

Hadde eget vertskap

Fram til i fjor hadde kommunen engasjert et vertskap som bodde på plassen og tok vare på stedet. Nå er denne ordningen avviklet.

– Vi har hatt høye driftskostnader. Fram til 2013 brukte vi 290.000 kroner i året pluss utgifter til vedlikehold av vei og bygninger. Likevel har vi fått et betydelig etterslep. I fjor ble det enstemmig bestemt å kutte i budsjettene for stedet, forteller ordføreren.

Betingelser for salg

Spørsmålet er jo hva som skjer dersom Bøensætre kommer på private hender. Og noe av det som blir spennende med kveldens kommunestyremøte er også hvilke klausuler som eventuelt vil bli knyttet til et salg.

– Jeg tenker at det kan være bedre at stedet er på private hender enn i kommunal eie, sier Aarbu.

Rødlistede arter

Biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold er bekymret for Bøensætres framtid og liker ikke tanken på at stedet kan bli solgt.

– Jeg er urolig for om eventuelle nye eiere har nødvendig innsikt i hva som kreves for å opprettholde det unike kulturlandskapet, sier Båtvik.

Han forteller at det blant annet finnes en rekke rødlistede arter på Bøensætre, og betingelsen for at de blir bevart er at kulturlandskapet blir vedlikeholdt på en kyndig måte.

– Hva er det som er så unikt med Bøensætre?

– Det er et eksempel på gammelt husmannsvesen i Østfold med slåttemark og beitemark drevet etter gamle metoder. Disse metodene er ikke økonomisk drivverdige.

Båtvik ønsker seg et styre med fagfolk knyttet til husmannsplassen, fagfolk som skulle ha som oppgave å gi råd om hva som bør gjøres når og hvordan.