I kø for å lære birøkt

35 fikk plass da kveldens kurs i birøkt startet på Tomb videregående skole og landbruksstudier i Råde. I tillegg stod mange på venteliste. Etter noen år med dalende interesse for bier har trenden snudd i Norge.

Stor interesse for birøkterkurs

Marit Lyckander var blant deltagerne på kurset som startet på Tomb i kveld. Her er hun på besøk hos birøkter Jens Martin Nybøle.

Foto: Ander Winlund / NRK

– Det er så spennende. Jeg har fått meg to bikuber. Først skulle jeg bare ha dem i hagen, for jeg har så stor plass. Nå skal jeg overta dem selv, så jeg må lære meg å bli ordentlig birøkter, ikke bare spørre andre, sier Marit Lyckander. Hun er en av de 35 som var på plass ved kursstart i kveld.

Har tenkt i 30 år

I 30 år har hun tenkt på dette med birøkt, etter at en venninne arvet bikuber etter bestefaren sin.

– Jeg synes hun var så modig som turte å ta imot dem.

Birøkter Jens Martin Nybøle konstaterer at biene har klart seg godt i vinter.

– Nå er vi i startfasen på en ny bisesong. Det er spesielt tidlig i år. Vi håper å få noen fine dager nå, for nå er det ikke lenge før både selje og hestehov kommer. Biene trenger pollen nå, sier Nybøle.

– Hva kommer den enorme interessen av?

– Det har vært veldig fokus på det med bier og natur. Mange vil være med og redde biene. Det har jo vært snakk om at biene dør rundt omkring i verden. Vi er heldige i Norge, vi er ikke så uheldig stilt. Biene våre er sunne og friske, sier Nybøle.

Få bikuber i Norge

Han forteller at det likevel er mangel på bier i Norge. Vi har noen år bak oss med dalende interesse for birøkt, og dermed få kuber. Nå har det snudd. I fjor var det 500 som gikk på kurs i birøkt, i år forventes det 700 kursdeltagere i Norge.

Kurset starter med teori, men Marit Lyckander er ikke redd for det.

– Jeg har allerede prøvd det praktiske, med høststellet i de to kubene jeg har. Men teori må vi ha inn.

Jens Martin Nybøle mener det er viktig å ta et grunnkurs i birøkt.

– Det er ganske mye biologi her. Det er mange faser gjennom en driftssesong som man må lære litt om for å kunne drifte en kube, sier han.

Birøkter

Interessen for birøkt er stigende igjen i Norge.

Foto: Anette Skafjeld/NRK