Slik skal NRK skaffe penger til nytt hovedkontor

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen la i dag fram planene for NRK-tomta på Marienlyst.

Skisse over Marienlyst

Skisse basert på NRKs forslag til planprogram.

Foto: A-lab (Illustrasjon)

Bakgrunnen er at NRK har besluttet å flytte fra eiendommen som gjennom mer enn 80 år har vært NRKs hovedkontor.

Et nytt hovedkvarter skal finansieres med omregulering og salg av den attraktive eiendommen på Marienlyst på Oslos vestkant.

Den 85 mål store NRK-eiendommen skal ifølge planen åpnes opp for byens befolkning og gi plass til 107 000 kvadratmeter boligareal, nye torg og møteplasser, store grøntarealer og ny næringsvirksomhet.

Fredet

Radiohuset og Store Studio er fredet og blir stående. Alle andre bygninger skal etter planen rives. Den totale bygningsmassen blir 167 000 kvadratmeter, hvorav 65 prosent skal være boliger.

Radiohuset på Marienlyst

FREDET: Det gamle Kringkastingshuset - også kalt Radiohuset - er sammen med Store studio fredet. Alle andre bygninger på NRK-tomta skal rives.

Foto: Olav Juven / NRK

Det har tidligere vært antydet et sted mellom 1 200 og 1 500 boliger på tomta. De høyeste husene blir 41 meter, som tilsvarer tolv boligetasjer.

Ifølge planen kan det gamle Kringkastingshuset og Store studio romme både private og offentlige formål, for eksempel hotell, næring, bevertning, idrettsformål og kulturfunksjoner, eventuelt i kombinasjon med noe bolig.

NRK vil ikke si hvor mye de forventer å få for eiendommen, men vi snakker om flere milliarder kroner.

Thor Gjermund Eriksen

VET IKKE: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vet ennå ikke hvor NRK skal flytte.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det har skjedd en enorm utvikling i måtene å produsere og publisere medieinnhold i løpet av alle årene NRK har vært på Marienlyst.

– Vi trenger nye, fleksible lokaler som bidrar til å utvikle NRK i tråd med målet om å være en publisist og innholdsprodusent i verdensklasse, sier Thor Gjermund Eriksen.

Ikke bestemt hvor

Det er ennå ikke bestemt hvor NRKs nye hovedkvarter skal ligge. Blant alternativene som er lansert fra ulike hold er Tøyen, Økern eller andre steder i Groruddalen, Filipstad, Fornebu og Lillestrøm.

– Det spørsmålet får jeg morgen, middag og kveld og av og til etter Kveldsnytt, sa Eriksen på pressekonferansen.

– Om det har jeg bare en ting å si; jeg er fra Høybråten, sa kringkastingssjefen spøkefullt med henvisning til de politiske ønskene fra Oslo kommune om at NRK skal være en motor i byutviklingen et sted i Groruddalen.

Men han var rask til å legge til:

– Vi har virkelig ikke tatt stilling til hvor NRK skal ligge.

Planene for Marienlyst-tomta er nå ute til høring. NRK arrangerer åpen dag med presentasjon av planen 25. februar.

Nytt hovedkontor NRK