Hopp til innhold

I dag er det togstans

Lokfører-streiken gjør at 20 000 passasjerer må finne annen transport i dag. Her er buss-alternativene.

Oslo sentralstasjon 9. oktober 2016

Søndag ettermiddag på Oslo Sentralstasjon. Mange tog er innstilt.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Rolf Ringdal

Rolf Ringdal, Norsk Lokomotivmannsforbund.

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

– Det har ikke vært kontakt mellom de streikende lokførerne og NSBs forening Spekter i helga, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Lørdag ble 47 nye lokførere tatt ut i streik. Dermed går det ingen lokaltog på Østfoldbanen. Regiontogene stopper heller ikke i Moss, Vestby, Ås, Ski eller Kolbotn.

Også lokaltog og regiontog på Bergensbanen er rammet av lokførerstreiken.

Striden står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

NSB har prøvd å varsle flest mulig passasjerer

Åge-Christoffer Lundeby

Åge Christoffer Lundeby, informasjonssjef i NSB.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ifølge NSB har Østfoldbanen
20 000 passasjerer daglig. NSBs informasjonssjef, Åge Christoffer Lundeby, har i løpet av sine 16 år i bedriften ingen tilsvarende situasjon å sammenlikne med.

– Det er vanskelig å si om mange vil møte opp på stasjonene. Det er vanskelig å nå alle. Vi har sendt ut sms til de 50 000 som har registrert seg som kunder i Stor-Oslo, og vi har sendt ut 400 000 eposter til kunder over hele landet.

Samtidig har det vært mye informasjon i mediene om at 118 lokførere streiker fordi Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB ikke er enige om en felles nasjonal standard for lokførerutdanningen.

– Mange tror nok det går buss for tog

Ole-Fredrik Haugen i Statens vegvesen sier at selv om vi må vente mer biltrafikk når togene står, så har streiken vart i en drøy uke nå og han tror mange vil ha fått med seg informasjonen og lager alternative planer.

Likevel, planlagte langvarige togstans pleier å være i ferier. Nå er det hverdag.

– Mange vil nok tro det går buss for tog, siden de ikke har fått med seg at det er en lovlig streik. Men jeg har egentlig ikke noen uggen magefølelse for i morgen, sier Ole-Fredrik Haugen, trafikkoperatør hos Vegtrafikksentralen i Oslo.

Han sier at det er ikke mandag morgen som er den store rush-dagen for tiden. Det er tirsdag for trafikk inn mot Oslo og torsdag for trafikk ut av byen.

118 lokførere er i streik nå. 33 av dem hører til i Moss, 29 i Ski, 28 i Lillestrøm, 19 i Oslo, 7 i Bergen, 1 i Trondheim og 1 i Kristiansand.

Flytoget går som vanlig.

Skolebuss for tog i Follo

Det er satt opp egne busser for elever i videregående skole i Follo, som til vanlig reiser med tog.

Det er Akershus fylkeskommune som har bedt Ruter sette opp alternativ transport for elevene, fordi de har rett til det etter opplæringsloven. Dette er klarert med Spekter, ifølge Ruter.

Bussene vil merkes «Skolebuss» og er et tilbud kun for elever med lovpålagt rett til skoleskyss. Busstidene kan du se her.

NRK overvåker trafikken mandag morgen

NRK vil følge trafikkavviklingen tett mandag morgen. Vi har reportere i Moss, Askim og Ski som kommer inn i nyhetssendingene på radio og fjernsyn. Straks lysforholdene tillater det vil vi også ha en reporter som overvåker trafikken fra helikopter.

Helikopterbildene finner du direkte overført i en nettsak på nrk.no og på Facebook NRK Østlandssendingen.

Vi vil også gi hyppige oppdateringer på Twitter.

På radio på NRK P1 vil Østlandssendingen ha Ruter som gjest når morgensendingen starter kl. 6 for å gi passasjerene tips til å finne alternative reisemåter i Follo.