Hytteluksus tar av

Hytteluksusen er i ferd med å ta helt av i den norske fjellheimen. Nå er det oppvarmet hyttebil i garasjen, oppfylt kjøleskap og gjerne varm middag på bordet når helgen starter som gjelder.

Stadig flere vil ha egen bil på hytta.

– Dette er en typisk hyttebil. Den har firehjulstrekk og masse plass.

Vi er på Geilo Auto. Foran oss står en stor sølvgrå SUV. Bilen har akkurat fått ny eier, men skal ikke brukes før til høsten.

Erik Fossgård

Erik Fossgård opplever stor pågang fra hytteeiere som vil kjøpe seg hyttebil

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Eieren er fra Bergen og har kjøpt bilen fordi han er lei av stengte fjelloverganger. Nå skal familien i stedet ta toget til hytta og på perrongen står hyttebilen og venter, forteller Erik Fossgård.

Til daglig driver han den lokale bilbutikken, og har nøkler til ett titalls hyttebiler hengende i skapet på kontoret. Etter nok en vinter med stengte fjelloverganger har spesielt vestlendingene blitt ivrige bilkjøpere.

Mange hyttebiler står bare i hyttegarasjen.

– De fleste skal ha seg en bil til mellom 50.000–100.000 kroner, men vi selger også dyrere biler som eieren har parkert i hyttegarasjen stort sett hele året. For mange er det også viktig at hyttebilen kler hytta og står i stil til den bilen de kjører til daglig, forteller Fossgård.

– Vi prøver å bistå hyttefolket med service på bilen, og så må vi ofte hjelpe til med henting og bringing av bilen når de kommer med toget.

Får hjelp med å fylle kjøleskapet

Nina Fagertveit

Nina Fagertveit opplever travle dager. På Spar Geilo kan du levere handlelisten din og få kjøleskapet fylt opp.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Det er flere næringsaktører som tjener gode penger på hytteturistene i fjellet. På Spar-butikken på Geilo er Nina i full gang med å forberede helgen. Hun pakker dagligvarer som hyttegjestene vil ha på plass i kjøleskap og frysebokser når de kommer for å feriere.

– Folk setter pris på at alle varene er på plass når de kommer opp på fredagskvelden, sier hun.

Ved høytider er etterspørselen så stor at hun må leie inn ekstrahjelp i kassen.

– Da er det så stor pågang at jeg må bruke alle de faste ansatte på å pakke varer som skal kjøres ut til hyttene.

Vil ha varm mat på bordet

Johnny Hermansen

Snømåking og hyttevedlikehold etter en snørik vinter, gir Johnny Hermansen nok å gjøre.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

En annen som nyter godt av hytteturistenes luksusvaner er Johnny Hermansen. Han sørger for at hytteoppkjørselen og terrassen er ferdig skrapt for snø og is, sørger for ved i vedskjulet, og at hytta er varm når ferien starter.

Hermansen har også opplevd kunder som bestiller mat fra cateringselskap, og som vil ha varm middag på bordet når de kommer til fjells.

– De neste ukene frem mot påsken blir hektiske, sier han.

Hermansen tror enda flere ville kjøpt en hyttebil dersom det var lagt til rette for det på Geilo stasjon. Han ser for seg et oppvarmet hotell der man kan sette bilen fra seg, og dermed slipper å måtte bruke tid på å grave den frem fra snøen.

– Da hadde langt flere tatt toget. Også østlendinger, sier han.