Hopp til innhold

Hylles for sin åpenhet: – Spiseforstyrrelser finnes i alle idretter

Katrine Aannestad Lund stod frem og snakket om kroppspresset som nesten fikk henne til å legge opp. Nå roses hun av eksperter på spiseforstyrrelser.

Katrine Aannestad Lund

SKYTTERDRONNING: Katrine Aannestad Lund ble skytterdronning 2017 etter å ha skutt seg til tittelen fra skive én under landsskytterstevnet. Hun vant med 349 poeng.

– Det har vært veldig fokus på spiseforstyrrelser i de idrettene vi kaller vektavhengige og utholdenhetskrevende idretter. Og så har veldig mange tenkt at i idretter som er teknisk krevende, som for eksempel skyting og golf, så er ikke dette et stort problem, sier Jorunn Sundgot Borgen.

Jorunn Sundgot-Borgen

ROSER IDRETTSUTØVERE: Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot Borgen, roser idrettsutøvere for åpenhet om lidelser.

Foto: Vibeke Røiri / NRK

Hun er professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, og har hjulpet mange utøvere med spiseproblemer.

– I de tekniske idrettene tror man at det ikke stilles spesifikke krav til vekt, kropp eller utseende. Men vi som holder på med denne problemstillingen vet at mange utøvere også her sliter med spiseforstyrrelser, forklarer Sundgot Borgen.

Hun hyller åpenheten til fjorårets skytterdronning.

– Det er viktig at vi åpner øynene og ikke lever i troen på at dette kun gjelder langrenn, friidrett og turn osv. Det finnes i alle idretter.

Ønsket å legge opp

I et åpenhjertig intervju med NRK fortalte Katrine Aannestad Lund (23) om tunge perioder i livet.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk jeg kommentarer på at jeg ikke var like bra som andre. Eneste måten å føle meg bra var å slutte å spise.

Tungsinnet og svært høye forventninger til seg selv tok Lund med seg til skytebanen.

– Har jeg hatt en dårlig økt på skytebanen har det vært nok til at jeg har tenkt at jeg ikke fortjener å leve godt, fortalte hun NRK denne uken.

Først da hun vant fjorårets landsskytterstevne følte Aannestad Lund seg god nok.

Fikk hjelp fra Olympiatoppen

Finn Skårderud

HODEARBEID: Finn Skårderud er psykiater og leder i Olympiatoppens spiseforstyrrelsesteam. Det kan ramme alle, men majoriteten er kvinner mellom 12 og 40 år.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Hjelpeapparatet på Olympiatoppen har vært viktig for Aannestad Lund for å bli frisk. Der jobber flere i et eget team med spiseforstyrrelser.

– Idrettsutøvere har oftere spiseforstyrrelser, og kanskje særlig i toppidrett. Selvinnsikt og motivasjon for endring er ofte noe av det som er vanskelig for folk, sier teamleder og psykiater Finn Skårderud.

Skofterud et forbilde

Inntil hun omkom i juli var Vibeke Skofterud blant andre toppidrettsutøvere som har vært ærlige – om nettopp dårlig selvbilde og spiseforstyrrelser. Torsdag begraves hun, kun 38 år gammel.

– Det som var spesielt var at Vibeke stod fram mens hun var aktiv. Nå er det kjempebra at en ny utøver gjør det samme, sier Sundgot Borgen.

Aannestad Lund har selv fortalt at hun så på Skofterud som et forbilde.

– Vibeke klarte å oppnå store ting både i sin egen idrett og på andre plan. Jeg følte at hun kunne klare alt, sier Aannestad Lund, og legger til:

– Selv med hennes utfordringer var det ingen ting som stoppet henne. Det har inspirert meg veldig.

Hos Olympiatoppen tror man at det er lettere å være åpen om disse problemene for nettopp toppidrettsutøvere.

Vibeke Skofterud gikk på en måte opp åpenhetsløypa for mange andre, fordi hun snakket mye og tidlig om dette. Vi har mye fokus på det, sier Skårderud.

Katrine Aannestad Lund

ÅPENHET HJELPER: – Det er så mange som sliter uten å innse det selv. Derfor har jeg bestemt meg for å være åpen om mine problemer, sier Katrine Aannestad Lund. Hun håper hun kan være til inspirasjon for andre.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK