Hopp til innhold

Hvor har det blitt av Østfold-jentene?

Kun én østfolding stod på startstreken da langrenns-Norge hadde sin store sesongåpning på Beitostølen i dag.

Hanna Ruud Barland på start

Hanna Ruud Barland fra Mysen IF var eneste Østfold-jente på start da langrenns-Norge var samlet på Beitostølen.

Foto: NRK

Klokka 11:03 fredag 18. november staket Hanna Ruud Barland fra Mysen IF seg ut fra start på nasjonal åpning for langrennsløperne på Beitostølen, som eneste Østfold-kvinne.

Det er snart seks år siden Vibeke Skofterud fra Slitu tok stafettgull for Norge i Holmenkollen i 2011. Siden den gang har Østfold-jentene vært så å si fraværende i norsk langrenn.

– At kun én starter i dag betegner situasjonen på jentesiden i Østfold, sier Kåre Steffensen, leder i Østfold skikrets.

Kåre Steffensen ved lysløypa i Trøgstad

Kåre Steffensen, leder i Østfold skikrets, innrømmer at de sliter med å rekruttere jenter til skisporten.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Han står ute i regnet og ser på lysløypa i Trøgstad, som preges av omtrent alle andre farger enn hvit. Likevel blir det vanskelig å skylde på Østfolds begrensede tilgang på snø.

I herreklassen startet nemlig seks Østfold-menn samme dag på Beitostølen, fra alle steder i fylket.

– Det skyldes ikke snøen, og de største talentene søker seg uansett til toppidrettsgymnasene for å kunne gå mer på ski. På jentesiden er det et stort frafall når de når 16-årsalderen. Østfold hevder seg godt i yngre klasser, men så slutter de når kravene til kvalitet i løypa øker, sier Steffensen.

Kan bli ensomt

Jenta som alene måtte representere Østfold under sesongåpninga, Hanna Ruud Barland, ble nummer 49. Hun er førsteårs senior, og fikk et tøft møte med norgeseliten.

– Overgangen fra junior er veldig stor, men jeg må jo bare gå enda fortere selv. Jeg blir ikke demotivert av det, sier hun.

Ruud Barland, som går for Mysen IF, er blant løperne som har forlatt Østfold til fordel for skigymnas i mer snørike strøk. For hennes del falt valget på Meråker i Trøndelag.

– Det kan bli litt ensomt å være skiløper i Østfold. På skolen i Meråker får man alt lagt til rette, sier hun.

Hanna har ikke noe konkret mål for karrieren, men vil gjerne se hvor god hun kan bli.

Tror på bedring

Ikke alle klarer å motivere seg selv med et slikt mål. Frafallet på jentesiden er større enn på guttesiden, uansett hvor i landet du befinner deg. At tre ganger så mange løpere startet i åpningsrennet på guttesiden som på damesiden, sier det meste.

Østfold skikrets er blant dem som nå jobber hardt for å få jentene til å bli værende etter at de fyller 16, forteller Steffensen:

– Vi er klare over problemet, både i Skiforbundet og i kretsene. Vi prøver å legge best mulig til rette, og har samlinger for jenter fra hele kretsen. Jeg synes det jobbes bra helt ned på klubbnivå, og jeg håper vi skal klare å beholde flere jenter lengst mulig fremover.

Lovende trend i Trøsken

En av klubbene som prøver å få til et jenteløft er Trøsken IL. Sarpsborg-klubben har jobbet med jenterekruttering i fem år, og ser gode resultater.

Skiløype i Trøsken

Skiløypene i Trøsken benyttes av flere jenter nå enn før.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Vebjørn Dahl Rismyhr trener jentene i klubben, og forteller om en enorm utvikling de siste fem årene.

– Jeg trener løperne i aldersgruppen 12–18 år. Da vi begynte på prosjektet for fem år siden hadde vi ikke en eneste jente. Nå er antallet tosifret. Samtlige er flinke også, sier Dahl Rismyhr.

Han sier det er viktig å tenke som et lag for å få jentene til å holde på lenger, selv om langrenn er en individuell idrett. Jenta som forteller den siste vitsen før de legger seg kan være like viktig som den beste skiløperen.

– Denne høsten har vi hatt tre samlinger med jentene, og vi ser effekten. Mange av dem kan komme til å hevde seg på nasjonalt nivå allerede denne vinteren, tror han.