Jeløy eller Jæløya – hva mener du?

Regjeringen er i disse dager samlet på en øy i Oslofjorden i forhandlinger med Venstre. Men hvordan uttaler man navnet på øya, og hvordan skrives det?

Uttales halvøya med e eller æ? NRKs reportere og programledere er like uenige som mossingene selv.

JÆLØY?: NRKs reportere er ikke enige i hvordan man skal uttale navnet på øya hvor regjeringsforhandlingene pågår.

Kameralinsene fra alle landets store mediehus er rettet mot Østfold og regjeringsforhandlingene. Forhandlingene finner nemlig sted på et hotell like utenfor Moss sentrum. Hotell Jeløy Radio ligger på øya Jeløy. Eller burde det vært en a på slutten?

Regjeringsforhandling

FORHANDLINGER PÅ JELØY: Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er samlet til regjeringsforhandlinger på halvøya utenfor Moss.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mens Store Norske Leksikon tidligere skrev Jeløy, er nemlig øya merket Jeløya på Karverkets kart.

Erik Bolstad, som er sjefredaktør i Store Norske Leksikon, tror Jeløy kommer fra det gamle kommunenavnet Jeløy herred, som ble slått sammen med Moss i 1943.

– Den gamle kommunen het Jeløy, så jeg vil gjette på at det er denne som har skapt forvirringen. Det var mange stedsnavn som hadde ubestemt form før, i tillegg har de fleste kommunenavnene ubestemt form, forteller han.

Men han kan konkludere med at Store norske leksikon hadde feil oppslagsord. Under intervjuet retter han derfor oppslagsordet. Øya heter Jeløya.

– Øya heter Jeløya, det har Kartverket registrert og det er de som fastsetter denne typen stedsnavn.

Også uenighet på norgeskartet

Men vent litt. På Kartverkets norgeskart står det både Jeløya og Jeløy.

– I en del sammenhenger brukes ubestemt form på navnet, men vi vil alltid bruke bestemt form på øynavnet, sier saksbehandler i Kartverket, Karsten Lien.

– Så hvorfor står det også Jeløy på kartet?

– Det er navnet på kirken. Når vi skriver kirkenavn på kartet, så skriver vi ikke kirke i tillegg.

Men det er ikke bare skrivemåten det er uenighet om. For hvordan i all verden uttaler man navnet på øya? Til og med de lokale mossingene er uenige. Skal man si «Jeløya» med e, eller «Jæløya» med æ?

Engasjerende

Mos og Jeløya fra lufta

JELØY: Moss og Jeløy sett fra luften.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK har mottatt flere henvendelser fra folk som reagerer etter å ha sett og hørt NRKs sendinger fra regjeringsforhandlingene. Det er uttalen av navnet på øya som engasjerer.

Regjeringsforhandlingene skal ende opp i en erklæring som tradisjonelt får navn etter stedet hvor forhandlingene foregikk.

Jeløy er egentlig en halvøy hvor det er gravd ut en kanal mellom Værlebukta og Mossesundet. Jeløy en av de største øyene i Ytre-Oslofjord.

Så gjenstår det å se om det blir med Jeløy-, Jæløy- Jeløya-, eller Jæløya-erklæringen.

Hvis partiene blir enige og det blir noen erklæring, da.

Spørreundersøkelsen er avsluttet, takk til alle som har svart!