Hvor ble det av bærene?

Stikkelsbær, rips, solbær og plommer. Før var de er vanlig syn i folks hager, men nå er det langt mellom dem.

Rips

SUNT: Rips er full av antioksidanter og er en ressurs i hagen.

Foto: Hans H. Bjørstad

De som var barn og unge for en stund siden, har nok alle opplevd å hente seg en neve rips i hagen, løpe inn på kjøkkenet, finne melk og sukker, og nyte smaken av sommer. Når ettersommeren kom, hang store lilla fristende plommer og ventet på å bli plukket av ivrige barnehender. Om du ikke hadde dem hjemme, kunne du i alle fall finne dem i bestemors hage. I dag vet unge knapt hva rips er, og langt mindre stikkelsbær.

– Det kan være mange grunner til at de er blitt borte. Bær er jo blitt veldig lett tilgjengelig i butikkene, både som ferske bær og som syltetøy. Det er billig og enkelt, og folk er makelige. Det er jo vesentlig mer styr å holde egne bær, sier Brede Holst, som er leder i Konnerud Hagelag i Drammen.

Han er en av dem som fortsatt har bær i hagen sin.

Solbær

Solbær produseres kommersielt i stor skala.

Foto: Bjørg Svendgård

– Det er noe med å ha ferske bær lett tilgjengelig, og da bruker jeg sannsynligvis mye mer bær enn det som er vanlig. Jeg lager saft, syltetøy og bruker dem i frokostblandingen – enten ferske eller tørket. Bærene er jo fulle av antioksidanter, så det er veldig sunt, sier den ivrige hagemannen.

Les også:

Forretningsmulighet

Rådgiver Sigrid Mogan ved Norsk Landbruksrådgiving Viken, er blant dem som er opptatt av hagebærene. Hun mener bærene bør frem i lyset igjen.

– Nei, det er lite bærbusker å se i hagene til folk, og det er synd, for bærene er en ressurs som ikke er tatt vare på. Før var det jo busker over alt, men de er blitt borte, Enkelte av de gamle hagebærene er nesten ikke å få tak i lenger. sier hun.

Modne stikkelsbær fra Åfjord

Stikkelsbær er ikke så vanlig lenger, men kan få sin renessanse.

Foto: Knut Dreiås

Og spesielt stikkelsbærene er gått i glemmeboken. Det har hun og en del andre tenkt å gjøre noe med. Norsk Landbruksrådgiving Viken nå fått bygdeutviklingspenger til å se nærmere på stikkelsbær som en forretningsmulighet.

– Dette er helt i startfasen, og vi jobber sammen med fagmiljøer, bærprodusenter og butikknæringen, blant annet Coop og Bama, for å finne måter å utnytte stikkelsbærene, forteller hun.

De vurderer om det er mulig å selge hele stikkelsbær i butikken på samme måte som jordbær og blåbær, eller om bærene kan selges i bearbeidet form.

– Det er stor interesse for stikkelsbær blant kokker, bloggere og matspaltister, og det er jo et spennende bær, sier hun.

Enkelt

Men hagelagslederen i Drammen mener det slett ikke er nødvendig å gå i butikken for å sikre seg stikkelsbær, eller andre hagebær.

– Mange av disse bærene er egentlig enkle å få til i egen hage. Noen av dem passer seg selv, mens andre kanskje trenger litt mer stell og gjødsling. Det hadde vært moro om disse bærene kunne kommet til heder og verdighet igjen, sier Holst.