Hopp til innhold

Hver tredje glasshytte må skru av ovnene på grunn av strømprisen

De fleste av glasshyttene er også for små til å få koronastøtte fra staten.

Kari Ulleberg, Glasshytta Drammen

Normal sett skulle denne ovnen holdt 1200 grader. Men nå har Kari Ulleberg måttet slå den av.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi slukket den i midten av desember. Da visste vi at strømprisene fremdeles ville være veldig høye, sier glasskunstner Kari Ulleberg.

Vi er i Glasshytta i Drammen, der Ulleberg jobber sammen med Maud Forsblad.

I 40 år har Ulleberg drevet Glasshytta. De varme ovnene som går 24 timer i døgnet, er små smelteverk med flytende glassmasse. Men i desember måtte de tre ovnene skrus av. Strømprisene satte en stopper for produksjonen.

– Det er ganske spesielt. Jeg har ikke sett noe tilsvarende det her, forklarer Ulleberg.

Kari Ulleberg, Glasshytta Drammen

Kari Ulleberg er glasskunstner og driver Glasshytta i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Hva kjente du da du stengte ovnene?

– En klump i magen, sier Ulleberg med tårer i øynene.

Julesalget kan ha reddet noen

Og Glasshytta i Drammen er ikke alene. Ifølge Nettverket for glasskunstnere har 1/3 av glasshyttene i Norge måttet stenge ovnene på grunn av de høye strømprisene. De fleste av glasshyttene er også for små til å få koronastøtten fra staten.

Mange er bekymret over at prisen på strøm og gass er doblet på kort tid. Økte produksjonskostnader fører gjerne til at man ikke har råd til å kjøre eksempelvis keramikk eller glass-ovner og blir nødt til å samarbeide med andre, finne billigere produksjonsmetoder, bruke andre billigere materialer, eller gå helt bort fra sitt virke, skriver styreleder i Norske Kunsthåndverkere, Runa Vethal Stølen, i en e-post til NRK.

Hun forteller at hun har snakket med flere keramikere og glassblåsere. De sier det samme: Produksjonen går ned, og de er bekymret for fremtidige strømpriser.

Julesalget har nok reddet noen, men det er bekymringsfullt å høre at økte strømpriser kan bli en normal situasjon, skriver Stølen.

Glasshytta Drammen

Glasshytta i Drammen har fortsatt varer å selge. Men det har også vært langt mellom kundene den siste tiden.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Nesten ikke til å bære

– Vi er så små. Vi har så små marginer alle vi som driver små glasshytter. Disse kostnadene som bare kommer på toppen av alle andre store kostnader vi har blitt påført, det er jo voldsomt. Det er nesten ikke til å bære, forklarer Ulleberg.

Hun forteller at å holde alle tre ovnene gående, som man er nødt til hvis man skal produsere glass, ville kostet et sted mellom 30.000-40.000 kroner i måneden.

Nå sitter Ulleberg inne i glasshytta i Drammen og bruker tiden på å gravere mønster på ferdigprodusert glass. Det er nødvendig nå. Det er også skjerfet hun har på seg, for det er kaldere i glasshytta enn det pleier.

– Det som er skummelt nå er jo spørsmålet om vi kommer i gang igjen. Om dette blir vedvarende og om prisene blir høye over veldig lang tid. For da vil jeg tro at jeg ikke er alene om å vurdere å la denne ovnen stå i flere måneder, sier Ulleberg.