Hver båttur blir sponset med 182 kroner

Hurtigbåten skulle løse problemer med trafikkork og overfylte busser på vei ut til de store arbeidsplassene på Fornebu. Nå legges båtruta ned fordi den er rådyr og lite brukt.

MS Tidevind

Hurtigbåten MS Tidevind skulle hindre køer og andre trafikkproblemer mellom hovedstaden og Fornebu, men få har vært interessert i tilbudet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Området rundt den gamle flyplassen på Fornebu fylles opp med boliger og store arbeidsplasser. I påvente av en ny Fornebubane bestemte fylkespolitikerne at Ruter skulle starte en hurtigbåtforbindelse mellom Aker Brygge og Fornebu.

Men båten ble aldri noen suksess.

En ny evalueringsrapport som Ruter har fått utarbeidet, gjør at tilbudet legges ned fra 10.november, skriver Budstikka. Da har båten vært i drift i to år.

Bernt Stilluf Karlsen

Bernt Stilluf Karlsen er styreleder i Ruter og mener det er feil å prioritere Fornebu i så stor grad.

Foto: Olav Juven / NRK

Rapporten konkluderer med at hver reise subsidieres med 182 kroner, at det er svært få passasjerer og at det ikke er noen grunn til å tro at det blir flere – så sant det ikke blir opprettet flere avganger.

– Med et månedskort subsidieres hver bussreise med 9 kroner. Da er det urimelig at Ruter skal prioritere folk på Fornebu med 182 kroner, sier styreleder i Ruter, Bernt Stilluf Karlsen til NRK.

«Åå, så deilig»

Blant passasjerene som bruker hurtigbåten blir nyheten ikke tatt godt i mot.

– Båten vil bli dypt savnet. På alle turer jeg har vært med på, så hører jeg en og annen hver gang som sier at «åå, dette var deilig, dette var så fint, dette skal jeg gjøre mer». Det er en god måte å bli transportert på i forhold til å stå og henge på en overfylt buss, sier leder i foreningen Hurtigbåt til Fornebu, Tor Edvardsen.

Han mener Ruter aldri har lagt to pinner i kryss for å skaffe flere passasjerer, siden de i utgangspunktet var motstandere av å opprette båttilbudet.

– De har hengt opp et par plakater på bussholdeplassene, og det er i grunnen det de har gjort, mener Edvardsen.

Ruter advarte

Kritikken fra foreningen blir blankt avvist av Ruter.

– Kritikken skyter på siden av målet. Ruter har informert alle bedrifter på Fornebu og skrevet brev til alle husstander der. Det er feil at båtruta ikke er kjent, sier styrelederen.

Men Ruter har hele tiden advart mot båttilbudet, som altså ble presset frem av fylkespolitikerne med fylkesordfører Anette Solli fra Høyre i spissen.

I dag beklager hun avgjørelsen om å legge ned båtruten.

– Dette er leit, og vi hadde ønsket å fortsette. Men folk på Fornebu har talt med beina, sier Solli til Budstikka.

MS Tidevind

Første tur med MS Tidevind gikk i november 2014. Etter to år legges båttilbudet ned.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

.