Hopp til innhold

Hvem skal styre østfoldbenken?

Det er full krangel om hvem som skal lede østfoldbenken på Stortinget. Er det flertallet eller tradisjonen som skal avgjøre?

Schou og Hansen

Det er full splid om hvem som skal lede østfoldbenken på Stortinget. Ingjerd Schou er valgt av flertallet, men Arbeiderpartiet mener Svein Roald Hansen er riktig leder ifølge tradisjonen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tidligere denne uken sendte stortingsrepresentant Ingjerd Schou fra Høyre ut en pressemelding til media der hun skrev at hun var valgt til ny leder av Stortingets østfoldbenk.

Det får Arbeiderpartiet til å reagere. De mener Høyre, Frp og KrF bryter en årelang tradisjon, der det største partiet får ansvaret.

– Det har vært en tradisjon at nummer en fra Østfold har vært benkeleder med det som oppgave å koordinere arbeidet i den grad det har vært mulig. I år vedtok Høyre Fremskrittspartiet og KrF at lederen for Stortingets østfoldbenk skulle velges. Flertallet valgte Ingjerd Schou, Høyres førstekandidat til denne rollen, sier Irene Johansen i Arbeiderpartiet til Moss Avis.

Det er Svein Roald Hansen (Ap) som er Østfold-kandidat nummer en, og dermed den som ifølge tradisjonen burde hatt rollen som leder av benken, mener Johansen.

Det handler om respekt

Ingjerd Schou forstår lite av kritikken og er klar på at det er flertallet som bestemmer. Og flertallet, med Høyre i spissen, har altså valgt Schou til ny leder.

– Det er neppe en tradisjon, men det har vært en praksis gjennom mange år. Vi har hatt et nytt stortingsvalg der folk har valgt en ny benk. Seks av de ni på den nye benken ønsker å gjøre dette annerledes, sier Schou til NRK.

Nå vil hun jobbe for en samlet benk.

– Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å invitere og inkludere alle partiene og alle som sitter på østfoldbenken på Stortinget. Det viktigste er at vi klarer å være offensive i møte med organisasjoner og kommuner og slike ting.

Er det uheldig at det virker som at det er uenighet på østfoldbenken?

– Ja, det er det. Også er det veldig synd at man ikke respekterer at seks av de ni som vil gjøre dette annerledes.

Burde dere lyttet til Arbeiderpartiet her?

– Jeg tror det er viktig at et mindretall respekterer et dobbelt så stort flertall. Jeg tror ikke at velgerne der ute er i nærheten å skjønne en slik type diskusjon.

LO er bekymret

Splittelsen kan gjøre det vanskeligere for interesseorganisasjonene å nå gjennom, frykter LOs distriktsleder Ulf Lervik. Han liker dårlig at Ap og Høyre ikke blir enige om hvem som skal lede østfoldbenken.

– Jeg synes at dette er veldig uheldig. Det blir komplisert hvis man nå må forholde seg til flere grupperinger på østfoldbenken. Det vil jeg fraråde på det sterkeste, også vil jeg be østfoldbenken om å samle seg. Tradisjonen har alltid vært at benkelederen kommer fra det største partiet, og det er en tradisjon som har fungert bra i alle år, mener han.

Svein Roald Hansen sier til NRK at han ikke anerkjenner at de borgerlige skal ha lederen. Likevel tror han samarbeidet med interesseorganisasjoner skal fungere godt i fremtiden.

– Mitt håp er at vi kan samarbeide om å finne tidspunkter når NHO, Bondelaget eller hvem det måtte være ønsker et møte med hele benken. Det håper jeg også at de andre vil bestrebe seg på, sier Hansen.