Hopp til innhold

Hvaler får ikke Nasjonalparksenter

Mens Ytre Hvaler Nasjonalpark må klare seg med en midlertidig utstilling, bygger svenskene for 30 millioner kroner på Koster.

Nasjonalparksjef på Koster Anders Tysklind

Her på Ekenäs på sydkoster er arbeidet med nytt nasjonalparksenter til 30 millioner kroner kommet i gang. Anlegget blir på 700 kvadratmeter og ligger helt i sjøkanten med flott utsikt sydover.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

Svenskene er godt i gang med byggingen av nasjonalparksenter på Koster, men fylkesordfører Ole Haabeth er uten håp for noe tilsvarende i Ytre Hvaler Nasjonalpark i overskuelig framtid.

– Så lenge ikke Hvaler kommune kan stille med egne midler, vil heller ikke staten bidra, sier Haabeth til NRK.no.

I november i fjor bevilget den svenske regjeringen 20 millioner kroner til nasjonalparksenter på Koster. Vestra Götalands Län sper på med 4,5 millioner kroner og Strømstad kommune bidrar med 3 millioner kroner.

Håper på flere turister

Nasjonalparksjef på Koster Anders Tysklind

Nasjonalparksjef Anders Tysklind håper anlegget kan åpnes 12.12.12.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

Første spadetak skjedde 6. desember i fjor og går det som nasjonalparksjef Anders Tysklind håper, vil åpningen skje 12. desember i år. «Naturum» som det nye senteret kalles blir 700 kvadratmeter stort. Det skal inneholde en stor forsamlingssal og utstillingsområder.

Den svenske regjeringen tror investeringen vil bidra til mer turisme og interesse for regionen. Myndighetene regner med 100.000 besøkende til senteret hvert år.

Les også:

Ytre Hvaler Nasjonalpark har en foreløpig utstilling på Kornmagasinet på Skjærhalden, men denne utstillingen har vært tenkt som en forløper til et eget nasjonalparksenter.

– Så lenge kommunen har vedtatt at de ikke kan bidra med penger til et slikt senter, så er denne saken låst. Staten bevilger ikke uten at kommunen også bidrar. Da blir det heller ikke noe fra fylkeskommunen, sier fylkesordfører Haabeth.

– Her på Koster gleder vi oss stort til senteret. Det vil bli en solid ressurs i arbeidet med nasjonalparken. Vi har lenge merket stor pågang av utenlandske turister som vil oppleve nasjonalparken, forteller sjefen for Kosterhavets Nasjonalpark, Anders Tysklind til NRK.