Hvalen lar seg ikke senke

Opp mot 17 tonn grus har ikke vært nok til å senke finnhvalen som ble funnet død utenfor Fredrikstad fredag. Nå vurderes å sprenge hvalen.

Hvalen vil ikke la seg senke

Opp mot 17 tonn grus har ikke vært nok til å senke den døde hvalen.

Foto: KV Nornen

Hvalen dukket først opp ved Hvalsund på Hvaler onsdag. Da levde den fortsatt, og den ble trukket ut på dypt vann. Fredag morgen ble hvalen funnet død ved Lera utenfor Fredrikstad.

Det ble da bestemt at Hvalen skulle senkes ved en dumpingplass for ammunisjon ved Vallø utenfor Tønsberg. Kystvaktskipet KV Nornen fikk oppdraget med å taue hvalen på plass og senke den.

17 tonn grus var ikke nok

– I går festet vi til sammen sju sekker med hver rundt ett tonn grus på hvalen. Det var ikke nok til å få senket den. I dag har vi fått ytterligere ti sekker med rundt et tonn i hver sekk, men heller ikke det har vært nok, sier skipssjef Walther Ahlgreen på KV Nornen til NRK lørdag kveld.

Senking av død hval

Opp mot 17 tonn grus er plassert på hvalkadaveret uten at det har vært nok til å få senket hvalen.

Foto: KV Nornen

– Så 17 tonn grus har ikke vært nok til å få hvalen ned?

– Vi vet ikke sikkert at alle sekkene fortsatt har feste i hvalen, men den flyter i alle fall fortsatt.

Vurderer sprenging

Walter Ahlgreen

Skipssjef Walter Ahlgreen på KV Nornen.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Ahlgreen opplyser at Kystvakten har bedt Kystverket om bistand. Han ser enten for seg at hvalen blir sprengt eller at det brukes enda flere sekker med grus i håp om at det skal være nok til å få senket det døde dyret.

– Et siste alternativ er at vi får tillatelse til slepe den langt til havs. Vi må da slepe den langt for å unngå at den strander på Sørlandskysten. Dette er vel den minst aktuelle løsningen, sier Ahlgreen.

– Skjer det noe mer i kveld eller natt?

– Det gjør det nok ikke. Det er forholdsvis stille sjø, så vi kan ligge slik til i morgen. Vi hadde en lang natt i går og mannskapet trenger hvile.

Senking av død hval

Mannskapene på KV Nornen har arbeidet med å få senket hvalen i to dager.

Foto: KV Nornen