Huskapperen ble dømt til fengsel

Mannen som sagde naboens uthus i to ble dømt til å sone 60 dager i fengsel. I tillegg er han dømt til 60 dager betinget, med en prøvetid på to år.

Rev ned uthuset

Uthuset til ekteparet Waage har stått siden 1947. I tillegg til å kappe huset i to fikk Vigeland revet et veksthus, og en annen nabos 65 år gamle steinmur, og sagd ned et morelltre og et plommetre.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Dette er dobbelt så mye som det aktor ba om torsdag ettermiddag, med en påstand om 60 dagers fengsel, halvparten ubetinget.

Arne Vigeland er også dømt av Asker og Bærum tingrett til å betale naboer, saksomkostninger og forsikringsselskap til sammen 760 000 kroner.

Forsvarer: – Susende uriktig

Forsvarer Trygve Staff

Trygve Staff

Foto: Dina Johnsen / NRK

Vigelands forsvarer, Trygve Staff, sier at hans klient er rystet over dommen.

– Han mener det tingretten har kommet til er susende uriktig.

– Betyr det at dere anker?

– Selfølgelig. Dommen er etter mitt syn verken i tråd med gjeldende rett, med bevisene som er ført i saken og resultatet er aldeles hårreisende.

– Typisk Nesøya-tvist

Arne Vigeland leide inn to håndverkere for å få kappet naboens uthus i to i april 2014. Han var selv til stede mens arbeidet ble utført, mens naboene var på ferie.

Da politiet kom til tomtene vurderte de skadene som så store at det ikke var hensiktsmessig å stanse arbeidene, annet enn å sikre eiendelene som lå i uthuset, sa aktor Knut Christian Braae-Johannesen i starten av denne siste rettssaken.

Dette er bakgrunnen

Da ekteparet Waage kom hjem fra ferie i Spania våren 2014, hadde nabo Arne Vigeland kappet uthuset deres i to. Bakgrunnen var uenighet om Waage-familiens uthus sto på deler av Vigelands tomt.

Samme år tapte Vigeland rettstvisten etter et såkalt gjerdeskjønn, og ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger til Waage-familien. Siden har Vigeland tapt både i Tingretten og Borgarting lagmannsrett. Høyesterett avviste Vigelands anke.

Straffesaken i tingretten i Asker og Bærum har ligget på vent mens sivilsaken mellom Vigeland og naboene var i rettssystemet.

I mai vedtok formannskapet i Asker kommune at Waage-familien skal få ekspropriere 1,8 mål av eiendommen til Arne Vigeland.

Laster kart, vennligst vent...

Eiendommen det er snakk om ligger i Vendla 47 på Nesøya i Asker.