Sjekk vesten før du drar til sjøs

Oppblåsbare flytevester kan bli ubrukelige i en nødssituasjon hvis de ikke vedlikeholdes. Mange er ikke klar over at vestene må sjekkes jevnlig, og kan dermed få seg en ubehagelig overraskelse.

Utløsermekanisme

Vesten blåser seg opp når en saltpatron (i fronten) er som den skal. Alternativt må gasspatronen løses ut manuelt. Det kan lønne seg å bytte saltpatronen årlig.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi kjøpte denne vesten for fem år siden, og ifølge produsenten skulle den vært kontrollert for to år siden, sier Erik Lund som er på sommerferie på hytte i Øyenkilen utenfor Fredrikstad.

Fra 1. mai ble det påbudt å bruke flytevest i alle fritidsbåter på under åtte meter. Etter at de nye reglene ble innført gikk salget av flytevester til værs, men ikke alle er klar over at utløsermekanismen på flere flytevester må kontrolleres ofte.

Viktig å kontrollere

Anders Karlsen

Anders Karlsen ved Sea King Marine i Fredrikstad forteller at man kan få hjelp til å undersøke flytevesten hos en forhandler.

Foto: Hilde Erlingsen/NRK

Dette gjelder flyte- og redningsvester som blåses opp automatisk når den kommer i kontakt med vann. Utløserenheten må byttes hvert tredje til sjette år, eller tidligere avhengig av fabrikat, oppbevaring og bruk.

I verste fall vil ikke vesten blåse seg opp når det virkelig trengs.

– Når vestene blir noen år gamle, så er det forskjellige ting som må kontrolleres og eventuelt byttes ut. Man kan enten dra til en forhandler eller sjekke det hjemme selv. Det er ikke komplisert, men det er viktig at det blir gjort med jevne mellomrom, sier butikksjef Anders Karlsen ved Sea King Marine i Fredrikstad.

Flytevestene blåses opp ved at en saltpatron løses opp når den kommer i kontakt med vann. Dette fører deretter til at en gasspatron fyller vesten med luft. Er saltpatronen defekt fylles heller ikke vesten.

Det kan dermed lønne seg å bytte saltpatronen årlig, for å være på den sikre siden.

– Kan være fatalt

Erik Lund og familien ble oppmerksomme på dette ved en ren tilfeldighet. Lund skulle kjøpe ny trykkluftpatron til en vest som var blitt utløst.

Ved et søk på nettet ble han gjort oppmerksom på at utløsermekanismen på vestene må byttes med visse intervaller.

– Alle våre vester hadde utløsere som var gått ut på dato. Skremmende. Dette bør alle bli gjort kjent med da en defekt vest kan være fatalt i en nødssituasjon, sier en bekymret Lund.

Erik Lund

Erik Lund ble skremt da han tilfeldigvis oppdaget at utløsermekanismene på flytevestene hans var gått ut på dato.

Foto: Hilde Erlingsen/NRK

Nytt for hele familien

Han får støtte av bransjen. Anders Karlsen ved Sea King Marine understreker viktigheten av å gjennomføre kontrollene av vestene.

– Skulle man være uheldig å falle over bord, slå hodet og bli bevisstløs, så har man ingen som kan dra i nødutløseren. Da kan det gå riktig galt.

For Erik Lund sin del er det derfor greit med en regnværsdag, slik at vestene kan sjekkes.

– Nå skal alle i familien få byttet ut utløsermekanismen, forteller han.