Hopp til innhold

Brakkeby huser hundrevis av arbeidere

Bortgjemt i et industriområde ved Alnabru i Oslo ligger det en gigantisk brakkeby som huser hundrevis av utenlandske arbeidere.

Jan Szklarczyk

50 år gamle Jan Szklarczyk har bodd i brakkene i Verkseier Furulundsvei på Alnabru i Oslo siden 2006.

Foto: Katarina-Theis Haugan / NRK

– Jeg flyttet inn her rett før julaften for sju år siden, sier 50 år gamle Jan Szklarczyk.

Jan er polsk, i likhet med flesteparten av arbeidsinnvandrerne som bor i Oslos største brakkeby Nord-Øst i byen. Kanskje ikke så rart, ettersom polakker er den desidert største innvandrergruppen i Norge i dag.

I løpet av kort tid har polakker blitt den klart største innvandrergruppen i
landet, målt både i årlig tilstrømming og i antallet bosatte innvandrere, ifølge Fafo.

Ikke råd til egen leilighet

Det enorme komplekset består av åtte toetasjers brakkerigger, med 30 brakker i hver rigg. Hyblene er på drøyt 11 kvadratmeter.

– Jeg har begynt å like dette stedet. Mange av oss kunne ikke tenke seg å flytte herfra i leiligheter. Jeg har uansett ikke råd til egen leilighet i Oslo, sier Jan, som forsørger både kone og barn hjemme i Polen.

Nesten 8000 polske statsborgere er registrert som arbeidsledige hos NAV. Jan er en av dem. Han er i likhet med mange av dem som bor i brakkebyen ansatt i et bemanningsselskap, men har vært arbeidsledig i tre måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vodka og melk

Familie og kamerater lager bursdagsfest i brakka for Lukasz som blir 26 år. - Når man drikker vodka med melk så får man ikke halsbrann eller dårlig ånde, sier festdeltakerne.

Torsdag starter NRK-serien Brakkefolket. En serie om livet til de polske arbeiderne som bor i brakkebyen på Alnabru. Gjennom en vinter og en vår følger NRK dem gjennom opp- og nedturer i livet.

I tillegg til Jan møter vi et ungt kjærestepar som ønsker seg bort fra brakkebyen, men som sliter med å finne en leilighet. Det hender det er bråk og hærverk i området, og det plager kjæresteparet.

Vi møter også den relativt nybakte småbarnsfaren Lukasz Muszynski (26).

Han betaler bare 700 kroner i måneden for å bo i brakkene, siden han har fast jobb hos et norsk snekkerfirma som betaler mesteparten av leien. Jobben fikk han takket være brødrene sine, som også bor i brakkene.

Lukasz Muszynski

Lukasz Muszynski (26) bor i Brakkebyen. Det gjør også brødrene hans. Hjemme i Polen har han en kjæreste og en liten datter.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Jeg ble ganske forskrekket da jeg så brakkene for første gang, men nå er jeg blitt vant til det. Det er riktignok ikke noe femstjernes hotel, men det duger.

Lukasz bor i Norge for å spare penger til å bygge hus hjemme i Polen. Han har allerede spart seg opp nok penger til å kjøpe en tomt.

Behov for arbeidskraft

I 2006 gjennomførte Fafo en studie av arbeids- og levekår blant polakker i hovedstadsområdet. Fire år etter gjentok de undersøkelsen.

Ifølge Fafo-forsker Jon Horgen Friberg er tilstrømmingen av polske arbeidsinnvandrere og deres familier trolig den største migrasjonsbølgen fra ett enkelt land til Norge noensinne.

– I 2004 ble Polen med i EU. Fra da av kunne polske arbeidere få seg jobb på visse vilkår i en hvilken som helst bransje for så lenge de selv måtte ønske det. Mange valgte Norge blant annet på grunn av det høye lønnsnivået.

I tillegg har etterspørselen etter arbeidskraft i industri- og anleggsbransjen vært stor. Et behov som vanskelig har latt seg fylle med innenlandsk arbeidskraft.

Mange polakker har derfor reist alene til Norge for å tjene penger og sende hjem til familie i Polen.

Kommet for å bli

Undersøkelsen fra Fafo viser imidlertid at polakker i Oslo har utviklet seg fra å være en flyktig gruppe bestående av menn, med midlertidige arbeidsoppdrag, boende i brakker, til å bli en mer etablert og bofast befolkning bestående av menn, kvinner og familier.

– Mange kvinner har kommet som familieinnvandrere i etterkant av sine menn. Og den polske befolkningen i Oslo består nå av både nykommere og folk som har bodd her i flere år, sier Horgen Friberg.

Han tror mange i utgangspunktet hadde planer om å reise tilbake til Polen, men at de forandrer planene sine underveis.

– Mange har et kort perspektiv på oppholdet sitt i begynnelsen, men endrer planene underveis og forlenger oppholdet sitt i takt med at de blir mer integrert i arbeidslivet og knytter flere bånd til Norge.

– Mye tyder derfor på at i hvert fall en stor andel av polakkene har kommet for å bli, avslutter Horgen Friberg i Fafo.

Serien Brakkefolket begynner på NRK1 torsdag 7. november klokken 22.30.