Huseiere blir ikke kjøpt ut av kommunen nå

Politikerne var delte under kveldens kommunestyremøte i Skedsmo. Men forslaget om å kjøpe ut husene i stor stil vant ikke frem.

Demonstrasjon foran rådhuset i Skedsmo

Flere av beboerne ved det nedlagte søppeldeponiet demonstrerte foran rådhuset i Skedsmo før kommunestyremøtet onsdag kveld.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Flere av beboerne ved det nedlagte søppeldeponiet demonstrerte foran rådhuset i Skedsmo før kommunestyremøtet onsdag kveld.

– Vi håper på et mirakel i kveld, men samtidig er vi realister. Så vi tror ikke vi blir kjøpt ut, sa Vidar Hoel, en av beboerne som demonstrerte i kveld, til NRK før kveldens skjebnemøte i Skedsmo.

Under kveldens kommunestyremøte ble det avgjort hva som skal gjøres med problemene ved det gamle søppeldeponiet i Skedsmo. Historien startet for noen år siden da en hekk visnet, et epletre døde og det brant på et bad.

Tirsdag ble det kjent at giften Arsen tyter opp av bakken i et leke- og parkområde over det gamle søppeldeponiet.

Rådmannen har tidligere lagt frem forslag til hva som nå skal gjøres, men i kveld bestemte politikerne at man skal gå lenger enn hva rådmannen foreslo.

Nye målinger

De nye tiltakene betyr blant annet at alle berørte hus skal få nye målinger, som skal gjøres av et uavhengig firma.

Tidligere er det Multiconsult som har stått for målingene.

Hvorfor er det viktig å bytte måleselskap?

Kjartan Berland

Kjartan Berland, gruppeleder for Skedsmo Høyre.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det har blitt gjort målinger vi har tiltro til, men vi opplever samtidig at det stilles spørsmål til selskapet som har blitt brukt. Det er viktig for legitimitetens skyld at vi gjør dette, sier Kjartan Berland, gruppeleder for Skedsmo Høyre.

I tillegg til nye målinger, skal setningsskader kartlegges. Gasslekkasjer og skeive gulv er dårlig reklame for boligområdet ved det gamle søppeldeponiet i Skedsmo, og det vi ta mange år før ryktet er reparert, mener takstmann.

Disse tiltakene skal prosjekteres umiddelbart, ifølge kveldens vedtak.

Videre krever politikerne at rådmannen nå forklarer hva som har skjedd i saken, og hvorfor premissene i utbyggingstillatelsen ikke er fulgt opp.

Økt belastning for beboerne

Siri Faafeng (MDG) er skuffet over kveldens utfall. Hun mener tiltakene som nå er vedtatt er en ytterligere belastning for beboerne, og beklager på vegne av kommunen.

Siri Faafeng (MDG)

Siri Faafeng (MDG)

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det viktigste i dag var å få til et vedtak hvor beboerne ble kjøpt ut. Vi ville sikre at det ikke ble nye tiltak, før de har kommet seg bort fra området, sier Faafeng.

Skuffede deponi-beboere

Etter kveldens møte var beboerne skuffet, og flere vil nå ta saken til retten.

– Nok en gang beviser politikerne at de ikke tar saken på alvor. Saken er antageligvis Norges største naturkatastrofe, og politikerne har utsatt handling nok en gang, sier Vidar Hoel, initiativtaker bak dagens demonstrasjon.

Vidar Hoel og ordfører Ole Jacob Flæten

Vidar Hoel, initiativtaker til demonstrasjonen, snakker med ordfører i Skedsmo kommune, Ole Jacob Flæten.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK