Hundrevis av gutter betaler for kreftvaksine som jenter får gratis

Mens jenter får tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset, har hundrevis av gutter betalt nesten 4000 kroner hver for vaksinen. – Urettferdig, mener Jarand Olsvik Johnsen (18).

Jarand Olsvik Johnsen (18)

VAKSINE: Jarand Olsvik Johnsen er på Sex og Samfunn, en ungdomsklinikk for seksuell helse i Oslo, for en gratis sjekk. Nå vurderer han å også betale for HPV-vaksinen, men synes den er dyr.

Foto: Maria Nakken / NRK

De siste fem årene har mellom 500 og 1000 gutter valgt å punge ut selv for vaksinen, som kan forhindre kreft i penis for gutter, i livmorhalsen for kvinner og i endetarmen og strupen for begge kjønn.

Samtidig har over 170.000 jenter i 7.klasse fått vaksinen gratis de siste sju årene gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det er litt urettferdig og merkelig, og jeg klarer ikke helt å forstå hvorfor det har blitt sånn, sier 18 år gamle Jarand Olsvik Johnsen.

Nå vurderer han sterkt å betale for HPV-vaksinen

– Personlig tror jeg at jeg kommer til å ta den. Jeg tenker mye på det, og syns det er viktig at man blir vaksinert. Jeg er derfor villig til å betale, men jeg syns det skulle vært et tilbud som gutter kunne fått også, sier han.

HPV-vaksine Gardasil

HPV: Vaksinen som beskytter mot HPV-viruset heter Gardasil. Den blir tilbudt alle skolejenter i 7. klasse, og 79 % velger å ta vaksinen.

Foto: Charles Buchanan / Ap

Mange menn får kreft av HPV

– Gutter får også kreft som skyldes HPV-virus, og de bør ha den samme muligheten til å beskytte seg. Forekomsten hos jenter vil også påvirkes av at gutter er vaksinert, så de ikke kan spre viruset, sier fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby.

Nøkleby mener det er et felles ansvar å hindre at viruset sprer seg.

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet Hanne Nøkleby

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby, sier at det er penger som står i veien for at gutter ikke får vaksinen.

Foto: Maria Nakken / NRK

– Både gutter og jenter sprer HPV-viruset. Derfor er det riktig at de også deler ansvaret for å stoppe spredningen ved å bli vaksinert.

Tall fra Kreftregisteret viser at ca 480 kvinner og menn årlig får kreft relatert til HPV-viruset. Over 20 prosent av disse er menn. Og forekomsten av HPV-relatert kreft hos menn er økende.

Er menn godt nok opplyst om at de også er i faresonen for å få HPV-kreft?

– Nei, jeg tror egentlig det er veldig få som er klar over det, sier fagdirektøren.

I januar i år sendte Folkehelseinstituttet en klar anbefaling til helsedepartementet om at gutter også må inkluderes i vaksinasjonsprogrammet.

I juni kom Nasjonalt råd for prioritering til samme konklusjon, men sier samtidig at det er et kostnadsspørsmål.

– Vil hindre kreft

Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege på Sex og Samfunn

Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo

Foto: Maria Nakken / NRK

Ved senter for Sex og Samfunn i Oslo kommer ungdom innom for informasjon om vaksinen.

– Det er et veldig enkelt tiltak, som vi vet vil hindre mange krefttilfeller. I et likestillingsperspektiv synes vi at det burde være gratis for begge kjønn, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved senteret.

Johansen mener helseministeren nå må sørge for at guttene inkluderes i vaksinasjonsprogrammet.

Avhenger av prisen

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet utlyse en anbudskonkurranse, for å finne ut hva det vil koste å utvide tilbudet til begge kjønn.

«Departementet vil fatte en beslutning om hvorvidt HPV-vaksinen også skal tilbys gutter når vi får resultatet av anbudet», skriver kommunikasjonsenheten i en epost.

Fredag kl. 13.40: Saksopplysning om antall krefttilfeller relatert til HPV-viruset er endret. Det er årlig ca. 480 kvinner og menn som rammes. Over 20 prosent av disse er menn. NRK skrev først at det var 480 tilfeller totalt fra 2010 til 2014. Kilde: Kreftregisteret.