Hopp til innhold

Høyre velger KrF og Venstre i Oslo

Høyre i Oslo vil gå i byrådsforhandlinger med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Ola Elvestuen (V), Stian Berger Røsland (H) og Aud Kvalbein (Krf)

Ola Elvestuen (V), Stian Berger Røsland (H) og Aud Kvalbein (Krf) skal nå forhandle om en felles politisk plattform.

Foto: Scanpix

Høyre ble tirsdag enig med Venstre og KrF om å starte forhandlinger med sikte på å danne byråd sammen.

Partiene skal nå forhandle om en politiske plattform, og sammensetningen av det nye byrådet og fordeling av verv i det nye bystyret.

– Vi har god tid på oss til å forhandle frem en felles politisk plattform. Vi ønsker et bredest mulig samarbeid, og dette er det bredeste vi klarer nå, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK.

Konstitueringen av det nye byrådet skjer først 26. oktober, og Frp trådte formelt ut av byråd klokken 11.00 tirsdag.

Dermed er det nå et rent Høyre-byråd son styrer Oslo frem til det nye byrådet blir konstituert i slutten av oktober.

– Høyre har lenge arbeidet for å få til borgerlig politikk i Oslo. Det ønsker vi å videreføre gjennom forhandlingene med Venstre og KrF, sier Røsland.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Byråd

I dag ble det klart at Høyre vil gå i byrådsfohandlinger med Venstre og KrF.

Ingen spesielle krav

Hverken Venstre eller KrF sier de har spesielle krav de vil komme med i forhandlingene, men Venstre sier at partiet gjennom et byrådssamarbeid med Høyre og KrF vil jobbe for å få igjennom mer Venstre-politikk i hovedstaden.

– Vi vil arbeide for å få gjennomslag for flere av våre hjertesaker, som for eksempel bygging av sykkelvei og utbedre kollektivtilbudet, sier Elvestuen til NRK.

Lambda satte sluttstrek

Høyre stilte mandag formiddag flere krav til Frp for å ta partiet med i byråd, men mandag ettermiddag strandet byrådssamarbeidet da Frp nektet å gå med på utbyggingen av det omstridte Lambda-prosjektet i Bjørvika.

Frp ba da Høyre om å samarbeide med Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Vi har sagt til Høyre at vi anbefaler dem å søke samarbeid med Venstre og KrF for å få et trepartibyråd. Det vil bli en mer forutsigbar situasjon i bystyret og styringen av Oslo, sier Carl I. Hagen til NRK.

Hva som skjer med Lambda er imidlertid fortsatt usikkert. Høyre og Venstre er tilhengere av Lambda i Bjørvika, mens KrF er imot.

Men selv om det nye byrådet skulle bli enige om et nytt Munch-museum, har de ikke flertall i bystyret og er avhengig av Frps budsjettstøtte