Høyre-politiker i Halden refser sine egne

– Et år før kommunestyrevalget i 2015 koker det i Halden-politikken.

Roar Lund

REFSER SINE EGNE. Høyres Roar Lund kritiserer eget parti og partiene i posisjon Høyre samarbeider med.

Foto: Halden Dagblad

Halden kommune har gjennom mange år slitt med steile fronter innen politikken, og kommunen er dessuten delvis satt under administrasjon av Staten på grunn av dårlig økonomi og stor oppsamlet gjeld.

At partiene i opposisjon og posisjon hugger løs på hverandre er ikke nytt, men nå slår samarbeidet sprekker også innad i Høyre, som sitter med ordføreren etter brakvalget i 2011, der Høyre passerte Ap som det største partiet i kommunestyret for første gang i historien.

Les også:

Kommunestyre Halden

KOMMUNESTYRE UTEN HANDLING. Lund mener han at han som politiker sitter stille uten å få gjort noe.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

- Mangler framdrift

Høyres Roar Lund, som blant annet leder utvalget for Undervisning og oppvekst og er kommunestyrerepresentant tar nå bladet fra munnen og peker på intern svikt i posisjonsfløyen, som per i dag består av Høyre, Venstre, Senterpartiet og Kristlig Folkeparti.

Lund, som har fartstid fra flere perioder i kommunestyret, er langt i fra sikker på at han stiller opp for Høyre igjen.

- Det er noen av oss som har snakket en del sammen og som ønsker en endring i politikken som blir ført nå. Jeg mener at dagens politiske ledelse mangler nødvendig besluttsomhet og effektivitet. Jeg tar ikke stilling til om jeg stiller som kandidat for Høyre, før jeg har fått svar på en del forhold. Denne avklaringen håper jeg kommer i denne uka, sier Roar Lund til Halden Arbeiderblad.

Les også:

- Skjønner frustrasjonen

Thor Edquist

FÅ ORDEN PÅ ØKONOMIEN FREMFOR ALT. Ordfører Thor Edquist sier administrasjonen må få fred til å jobbe med økonomien og at det ikke er plass til andre oppgaver for tiden.

Foto: NRK

Roar Lunds kritikk kommer, fordi han mener at verken Høyre eller posisjonen har levert overfor innbyggerne, og han peker på økonomiske forhold og andre saker.

– Jeg skjønner at noen kan være litt frustrerte fordi vi ikke kan gjøre så mye annet enn å kutte kostnader. Men slik er situasjonen. Vi får ikke låne en krone til noe som helst, sier Høyres ordfører Thor Edquist til Halden Arbeiderblad.

Ordføreren sier til avisen at administrasjonen må få fred til å jobbe med økonomien, og at det ikke er plass til andre oppgaver for tiden.

– Som politiker ønsker jeg ikke bare å sitte stille uten å få gjort noe. Det viktigste for meg er at vi etter valget får til et bredest mulig samarbeid og at vi kan begynne å drive politikk. Vi kan ikke la Halden stå stille fram til år 2022 slik enkelte tydeligvis ønsker, sier Roar Lund.

Les også:

- Behandlet som en pariakaste

Per Egil Evensen, Frp Halden

BEHANDLET SOM EN PARIAKASTE. For oss er det umulig å samarbeide med Høyre dersom Edquist blir sittende, sier Frps Per Egil Evensen.

Foto: Kjetil Berg

Det var fem partier som samlet seg om å styre Halden høsten 2011. H, V, Krf, Sp og De Grønne dannet poisjonen, mens Ap, Frp. SV og Pensjonistpartiet er opposisjonen.

Underveis har De Grønne brutt ut av samarbeidet på grunn av intern krangel om fordeling av plasser i politiske utvalg, og fra Fremskrittspartiet - som mener det er feil at Høyre og Frp ikke kan samarbeide i posisjon i Halden, slik man gjør på regjeringshold, er det meldt sterk frustrasjon.

Frps veteran Henrik Rød har tidligere hevdet at ordfører Thor Edquist er en eneveldig despot, som "kødder med Frp", og Rød har gitt uttrykk for at "Edquist driver kommunen som en pølsebu", noe ordfører Edquist har tatt sterk avstand fra.

Foruten det interne bråket i Høyre som nå kommer til syne, gjentar Fremskrittspartiet sin misnøye overfor Høyre og peker ut Thor Edquist hovedproblem for fravær av lokalt samarbeide mellom de to partiene i høyre fløy.

– For oss er det umulig å samarbeide med Høyre dersom Edquist blir sittende. Vi ble satt på gangen etter valget og der har vi sittet siden. Edquist behandlet oss som en pariakaste og ville nesten ikke snakke med oss, sier Frps Per Egil Evensen til Halden Arbeiderblad.

Thor Edquist sier til avisen at det var umulig å gå til samarbeide med Fremskrittspartiet etter forrige valg, blant annet på grunn av at Frp støttet opp om at en ny havn skulle bygges på Sauøya.

– Vi verken hadde behov for eller råd til å bruke flere hundre millioner kroner på en ny havn ute på Sauøya. Det var helt urealistisk og uansvarlig, sier Edquist til Halden Arbeiderblad.

Høyre og Arbeiderpartiet i 2015?

Kirsti Rørmyr

ÅPNER FOR HØYRE. Kirsti Rørmyr regner med at Ap og Høyre blir størst etter neste valg og holder samarbeid mellom de to partiene åpent.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Venstre og Senterpartiet har underveis i valgperioden etter 2011 flere ganger stilt spørsmål ved flertallsbeslutninger Høyre har medvirket til. Blant annet i saken om leie av de private båtplassene ved Høvleriet, som ble satt på dagsorden av ordføreren, stemte V og Sp imot bruk av havnekassa sammen med Miljøpartiet som de tre eneste partiene i kommunestyret.

Venstre har overfor NRK gitt uttrykk for at leieavtalen er feil bruk av offentlige midler.

Venstre var også kritisk til at selskapet GrenseArena as fikk innpass hos de politiske gruppelederne invitert av Høyres ordfører, uten at andre potensielle arrangører av "Allsang på grensen" fikk slippe tilsvarende til.

I tillegg til Frp har også SV og Pensjonistpartiet rettet kritikk mot Høyre, mens Kristlig Folkeparti har forholdt seg i ro.

Arbeiderpartiet i Halden, som satt i posisjon fra 2003-2007 og 2007-2011 har gjentatte ganger rettet kritikk mot dagens posisjon og ordføreren, men Kirsti Rørmyr - som nylig ble presentert som Aps ordførerkandidat i Halden til valget i 2015, er åpen for å samarbeide også med Høyre.

– Det jeg sier er at velgerne forventer at vi som er politikere setter oss sammen, snakker sammen som voksne ansvarlige mennesker, og at vi i fellesskap finner løsninger for byen vår, sier Rørmyr til NRK.

Rørmyr tror Høyre og Ap i Halden mest sannsynlig blir de to største partiene etter neste valg, menønsker ikke å forskuttere hva slags samarbeide Arbeiderpartiet kan gå inn for etter kommunevalget i 2015t.

– Når det gjelder nominasjonsprosessene i de andre partiene, så vet jeg ikke noe om hvor langt de er kommet, hvem som kommer til å være deres kandidater, eller hvordan listene kommer til å se ut. Det er derfor alt for tidlig å gå inn og fordele både posisjoner og taburetter. Men jeg står fast på at min målsetting er at politikerne i Halden må ta ansvar, snakke sammen, og jobbe til det beste for byen vår, sier Rørmyr til NRK.