Hopp til innhold

Økt pågang på overgrepsmottakene – advarer mot datingapper

Etter gjenåpningen har flere oppsøkt landets overgrepsmottak. Ungdommer mener man må ta forholdsregler før man møter fremmede gjennom datingapper.

Datingapper på mobilen

DATINGAPPER: Tilbudet av både apper og potensielle dater er stort.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Overgrepsmottak flere steder i landet har de siste ukene opplevd en økning av unge som trenger hjelp.

I Østfold toppet det seg forrige uke. Da oppsøke ti personer overgrepsmottaket på åtte dager. Alle var mellom 18 og 25 år.

I Fredriksstad Blad har leder Ann Helen Lomsdalen advart unge brukere av datingapper.

Dessverre ser vi en dårlig trend. Det er en del jenter som har fått dårlige erfaringer med Tinder og de andre plattformene, sier hun til NRK.

Lomsdalen mener det er viktig å minne unge på at alle ikke har ærlige hensikter.

– Vi ser at jenter møter gutter på nett, blir med dem hjem og så ender det med overnatting og ting jentene ikke er forberedt på, eller har lyst til.

Tar forholdsregler

På Skjeberg folkehøgskole er flere av elevene ivrige brukere av datingappen Tinder. Men de fleste tar forholdsregler før de treffer noen i det virkelige liv.

– Jeg har aldri møtt noen uten å prate med de en god stund først. Jeg pleier også å si ifra til noen venner om hvor jeg skal og hvem jeg skal møte, bare for sikkerhets skyld, sier Flavia Screpanti.

Mathias Reiersrud, Flavia Screpanti, Eline Rustad Østmo og Henrik Opsahl Jensen stående på en gressplen

Mathias Reiersrud, Flavia Screpanti, Eline Rustad Østmo og Henrik Opsahl Jensen tenker seg godt om før de trekker noen fra Tinder.

Foto: Jonas Karlsen/NRK

– Jeg pleier som regel å la det gå noen uker, og gjerne prate over sosiale medier eller ringes før vi møtes. Det er viktig for å vite hvem du møter, sier Henrik Opsahl Jensen.

Ungdommene syns det er bedre å treffe potensielle dater på byen enn på apper. Men også der er de forsiktige.

I virkeligheten har du ofte noen å gå til hvis det blir ukomfortabelt eller hvis det skjer noe du ikke vil være med på, sier Mathias Reiersrud.

Les også Avdekker flere overgrep mot dyr: – Rett og slett avskyelig

Hund

Økning i nord og sør

Også i Oslo har flere oppsøkt overgrepsmottaket etter gjenåpningen 12. februar.

– Vi har ikke noen tall på dette med nettdating, men vi ser en økning i antall henvendelser etter at landet har åpnet opp, sier fagleder Anne Berit Lunde.

I Tromsø har det også vært en økning i årets to første måneder. De peker på at byen har åpnet igjen.

– Også hos oss er det noen som tar kontakt etter opplevelser ved bruk av datingapper, men det nok fremdeles slik at de fleste av våre pasienter kommer til oss etter å ha blitt utsatt for overgrep på fest eller nachspiel, skriver fagleder Lisbeth Straumsnes i en e-post til NRK.

Det er i hovedsak kvinner mellom 16 og 25 år som har søkt hjelp i Tromsø.

Frykter mørketall

Overgrepsmottaket i Østfold frykter store mørketall. Lomsdalen anslår at kun 10 til 12 prosent av de som utsettes for overgrep søker hjelp.

Det er mye skam og skyldfølelse rundt dette, men vi tenker det er viktig å søke hjelp. Man trenger det, uavhengig av hva en har gjort.

Helsehuset i Fredrikstad

Overgrepsmottaket i Østfold ligger på Helsehuset i Fredrikstad.

Foto: Jonas Borge Svendsen / NRK

Politiet i Øst etterforsker nå to overgrepssaker etter anmeldelse fra jenter i forbindelse med datingapper.

– Men vi har ikke registrert noen økning i anmeldelser knyttet til Tinder, sier seksjonsleder i politiet, Kjersti Fagerli.

Politiet ber alle som mener at de er utsatt for seksuelle overgrep om å oppsøke et overgrepsmottak. Der kan de også bli satt i kontakt med en bistandsadvokat.

Bistandsadvokaten har god kompetanse på om det den fornærmede har opplevd er innafor definisjonen av voldtekt. Vi anbefaler å først ta en samtale med en bistandsadvokat før man starter på prosessen med en anmeldelse, sier Fagerli.

Les også Malene (25) måtte fjerne eggstokken – mener hun ble oversett av helsevesenet

Malene Pedersen