Hopp til innhold

Hovedvei åpnet – fortsatt kaotisk etter stor vannlekkasje

Politiet frykter at vannet fra den store lekkasjen i Oslo skal skape større problemer. Flere veier ble fylt med vann, køer og kaos etter at en hovedvannledning ble gravd over.

OVERSVØMT: Masse vann har fosset utover veier etter vannlekkasjen i Oslo mandag ettermiddag. Ring 2 ved Griffenfeldts gate er en av veiene som ble fulle av vann, og stengt i flere timer.

Politiet ble varslet om vannlekkasjen klokka 15.45. Rundt klokken 17.15 opplyste brannvesenet at vannlekkasjen er blitt stengt.

Lekkasjen skjedde ved Voldsløkka mandag ettermiddag og vannet fosset ut i gatene nedenfor krysset Stavangergata/Uelands gate.

Ifølge vitner stoppet flere bilister, bråsnudde og kjørte mot kjøreretningen da vannet kom fossende nedover Uelandsgate.

Frykter hålkeføre

Utover mandagen venter minusgradene i hovedstaden.

– Været kan vi ikke gjøre så mye med. Det klart at om det blir kuldegrader kan det rett og slett bli hålkeføre i lang tid, sa operasjonsleder Vidar Pedersen fra Oslo politidistrikt.

Videre understreker han at vannet vil berøre bebyggelse, først og fremst kjellere. Politiet sier de gjør fortløpende vurderinger etter at Vann- og avløpsetaten og brannvesenet i Oslo har gjort sine.

Tipser
Foto: Tipser

Rammet trafikken

Store masser under veier kan ha blitt skyldt bort av vannet. Politiet opplyser at det hovedsakelig er i lekkasjeområdet, men det kan i verste fall også gjelde Ring 2.

– Det har rent ut såpass mye vann ut i gatene, så Ring 2 og områdene rundt vil fortsatt være stengt inntil videre, sa Pedersen idet lekkasjen ble stengt.

Krysset i Stavangergata, Uelandsgata

Krysset i Stavangergata/Uelands gate.

Foto: Eivind Molde / NRK

Så, etter flere timer med kaos ble Ring 2 åpnet igjen. Det var ved 16.30-tiden hovedveien ble stengt, mellom Sognsveien og Vogts gate. Rundt tre kvarter seinere opplyste politiet at de håpet veiene kunne åpnes som normalt innen en times tid.

Foreløpig er det ikke meldt om store materielle skader, men politiet har sett biler som har blitt presset inn i hverandre på grunn av vannet.

Gravearbeid

– Det er en hovedvannledning, en såkalt 400 millimeterledning, som er skadet, sier Erik Henriksen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Busser i et hav av vann

Busser i et hav av vann.

Foto: Tipser

Det pågår for tiden gravearbeider i Stavangergata. Foreløpig vet ikke etaten om noen har mistet vannet hjemme.

– Men folk pleier å være raske til å ringe oss når de mister vannet, sa Henriksen til NRK ved 16.15-tiden.

Etaten har jobbet på spreng for å stanse vannlekkasjen.

Selv om lekkasjen er stengt merket også mange busspassasjerer følgene. De har fått beskjed om å finne andre måter å komme seg hjem på.

– Vi oppdaterer reiseplanleggeren vår fortløpende, sier pressekontakt Øystein Dahl Johansen i kollektivselskapet Ruter.

Ifølge Ruter ble minst sju bussruter berørt: linjene 20, 21, 28, 34, 37 og 54 har store forsinkelser, opplyste selskapet på nettsidene sine kort tid etter lekkasjen.