Hopp til innhold

Høster grønnkål i februar

Salatbonde Gjermund Kristoffersen kan høste grønnkål i midten av februar. På grunn av mildværet har grønnkålsesongen vært rekordlang for bonden fra Hole.

Grønnkål i februar

ET SJELDENT SYN: Innhøsting av grønnkål i februar er ikke hverdagskost for salatbonde Gjermund Kristoffersen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Folk smiler og ler litt, og tror jeg drar en spøk. Det er artig når opplysningskontoret og andre instanser spør om det er sant at vi høster kål nå. Men det er sant.

Salatbonde Gjermund Kristoffersen i Elstøen gartneri går forsiktig innimellom radene med frisk og fin grønnkål ute på åkeren sin i Hole.

At han nå har ti mann i sving ute på jordet for å plukke grønnkål er ikke vanlig på denne tiden av året.

Gjermund Kristoffersen, salatbonde

ALDRI FØR: – Vi har hatt grønnkål i en årrekke, og jeg kan ikke huske at vi har høstet i februar. Ikke i disse volumene i hvert fall, sier salatbonde Gjermund Kristoffersen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er ikke hverdagskost i januar og februar. Det er kål vi ikke klarte å selge før jul som har blitt stående. Normalt kunne dette ha fryst ned, men nå er vi så heldige at det har klart seg. Da benytter vi sjansen, sier Kristoffersen

Aldri skjedd før

Det har ikke vært noe problem for bonden å høste grønnkålen midt på vinteren.

– Ikke i år tydeligvis. Den tåler ikke noe særlig under ti kuldegrader, men så lenge vi har en sånn vinter som i år, med opp til ti varmegrader og enda mildere, så kan vi høste når det er plussgrader.

Kristoffersen har aldri før avsluttet sesongen så sent som i februar, eller startet den så tidlig. Uansett hvordan man velger å se på det, er det et uvanlig tidspunkt å høste på.

– Vi har hatt grønnkål i en årrekke, og jeg kan ikke huske at vi har høstet i februar. Ikke i disse volumene i hvert fall.

– Smaker best med litt frost

Kristoffersen forteller at han har høstet grønnkål både i desember og januar tidligere. For kålen tåler helt ned til minus ti så lenge den blir høstet på en dag med plussgrader.

Det er den milde vinteren som har gjort at han kan høste nå midt på vinteren. Og salatbonden tar seg en jafs og hevder kulda bare har gjort grønnkålen bedre.

Grønnkål i februar

GOD SESONG: I Elstøen gartneri har de høstet mellom femten og tjue tonn grønnkål i løpet av januar og februar i år.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Denne kan jeg bruke, den er fin. Den har nesten blitt bedre nå etter litt frost. På sommeren kan den bli litt besk, mens nå på vinteren blir den litt søtere. Så det er nesten bare en fordel at den har hatt det litt kaldt, sier Kristoffersen.

Gjennom januar og så langt i februar har han klart å høste mellom femten og tjue tonn. Dermed har det vært en ekstra solid og lang sesong for Kristoffersen.

– Første grønnkålen høstet vi tidlig i juni. Da har det fort gått åtte måneder frem til nå. En god sesong, oppsummerer han.