Hopp til innhold

Hør lyden av sjakk!

Har du noen gang lurt på hva slags musikk som oppstår under et parti sjakk?

I forbindelse med Ultimafestivalen har et sjakkbrett med lydsensorer blitt plassert i Universitetsbiblioteket på Blindern.

Sjakkbrett lager musikk

På fredag spilte forfatterne Hans Olav Lahlum og Arne Danielsen mot hverandre på dette sjakkbrettet.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

På det noe uvanlige sjakkbrettet kan alle som vil komme og spille sjakk og samtidig lage musikk.

Spillernes trekk bestemmer musikken

Nordeuropas største samtidsfestival vil nemlig lage sjakkmusikk! Sjakkbrettets sensorer registrerer bevegelsene, og spillernes trekk er avgjørende for hvordan musikken lyder.

Notto Thelle er daglig leder i Notam, norsk senter for teknologi og musikk i kunst, en av samarbeidspartnerne til Ultimafestivalen. Han sier at organisert tilfeldighet er stikkordene for sjakkmusikken.

– Dette er en sjakkinnstallasjon basert på et verk av John Cage som hadde premiere i 1968, og dette er en modernisert versjon av det.

Han forteller at sjakkbrettet fungerer som en slags dirigent i musikken og avhengig av hvordan man beveger seg i sjakkspillet vil det sluse inn de ulike lap-topmusikerne, opp mot åtte i tallet.

– Vi vet ikke når vi blir hørt

Guttorm Andreasen

Musiker Guttorm Andreasen.

Foto: Tuva Gaarder Nordli / NRK

Under åpningen av installasjonen fredag var Guttorm Andreasen en av åtte musikere som har bidro til sjakkmusikken på Universitetet. Han forklarer:

– To gode sjakkspillere har sittet og spilt sjakk og så er brettet forbundet med datamaskiner som gjør at tilfeldighetene bestemmer hvem av oss som er høres til hvilken tid.

Dermed har man kunne høre alt fra solonummer til oktett. Andreasen er fornøyd med resultatet.

– Det ble kjempefint. Vi har faktisk øvd litt, selv om det høres rart ut når vi improviserer, men dette ble den beste forestillingen vi har fått til sammen.

Åpent for alle

På fredag var det forfatterne Hans Olav Lahlum og Arne Danielsen som spilte mot hverandre på Universitetsbiblioteket og dermed laget musikk.

Det kan du også gjøre hvis du vil, selv om musikerne da vil være erstattet med automatikk. For sjakkbrettet skal stå i Universitetsbiblioteket på Blindern fram til 15. september.

– Man får utdelt sjakkbrikker fra resepsjonen her og så kan man spille og lage musikk, sier Thelle.

Notto Thelle spiller sjakkmusikk

Notto Thelle spiller sjakkmusikk i Universitetsbiblioteket på Blindern.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK