– Får kniv i magen hvis jeg ikke slutter å være homofil

Flere homofile innvandrere i Norge frykter for sitt liv. «Arvid» (27) fra Irak fikk beskjed fra sin mor om at han ville bli drept hvis han ikke sluttet å være homofil.

– Jeg har flyktet to ganger i mitt liv. En gang fra Irak, og en gang fra min hjemby i Norge, forteller mannen som kom til Norge som attenåring.

Da han fylte 24 år, fikk han klar beskjed fra sin mor: Hvis han ikke sluttet å være homofil innen fire år, skulle han drepes.

Flyktet fra norsk småby

Til tross for at likestilling for homofile er kommet langt her i landet, frykter flere innvandrere fortsatt for sine liv. Deres landsmenn og familier godtar ikke at de lever ut sin homofile legning.

Da det ble kjent i «Arvids» norske hjemby at han var homofil, ble han igjen nødt til å reise.

– Vi var en liten gruppe arabere som bodde i byen, og jeg ble spyttet på, kalt stygge navn og dyttet. Jeg fikk aldri fred når jeg var ute med mine venner, husker han.

– Han er ikke den eneste

Susanne Demou Overgaard

Generalsekretær i organisasjonen Skeiv verden, Susanne Demou Øvergaard.

Foto: Privat

Generalsekretær i organisasjonen Skeiv verden, Susanne Demou Øvergaard, forteller at de færreste velger å anmelde forholdene.

– Hans historie er ikke enestående. Hvert år treffer vi to til tre mennesker med tilsvarende historier, forteller hun.

Som oftest foregår trakasseringen i det skjulte, og de sterke familiebåndene gjør det vanskelig å melde fra til politiet.

– Mange er redde for hevn fra familien, og blir truet med at det vil gå ut over familiemedlemmer, blant annet i form av at søsken blir nektet å gifte seg, forteller hun.

Må endre legning på tre måneder

Nå lever «Arvid» i Oslo, men frykter for sitt eget liv.

Det er tre måneder til han fyller 28, altså tre måneder til han må endre legning. Og moren har gjort det helt klart hva som blir konsekvensene dersom han ikke følger familiens krav.

Hvis du ikke er klar med rumpesexen din til du er 28, er det ikke mer enn en kniv i magen, og så vi er ferdige med det.

Arvids mor

Når han fyller 28 er han for gammel til å gifte seg, og i kulturen han har vokst opp med, er homofili en stor skam som kan bringe hele familien hans i vanære.

Må gifte seg med 15- åring

Ifølge «Arvid» har familien allerede planen klar for hvordan de skal kurere ham for sin homofile legning.

En brud er valgt, og «Arvid» trenger bare å stille opp til giftemål i moskeen. Han fikk sjokk da han fikk vite hvem hans kommende brud er.

– Hun er femten år, og jeg er 28. Hva skal jeg si til staten?

– Da svarte moren min at vi ikke trengte å registrere dette før bruden har fylt 18 år, forteller «Arvid».

Prøvde å endre sin legning

«Arvid» har gjort alt for å slutte å være homofil. Han har gått til psykologer både i Norge og i arabiske land, og bedt til Gud om å omvende ham. Men til ingen nytte.

– Jeg har et lite håp om at mamma skal komme om tre måneder, og si at vi kan glemme dette, at jeg fortsatt er sønnen deres. Men det kommer hun ikke til å gjøre.

Han vurderer nå å gå med på familiens krav, for å få leve.

– Som mamma sier; hvis æren svartmales, da er det bare blod som kan rense den igjen, sier han.

«Arvid» har fått tilbud om krisehjelp og voldsalarm, men føler ikke at noen av delene vil gi reell beskyttelse.