Holder seg våkne med tabletter og energidrikk

I eksamensperioden bruker studenter oppkvikkende midler, som Red Bull og koffeintabletter til å holde seg våkne.

Kvinne med tablett

Salget av koffeintabletter tar av i Sverige samtidig som eksamensperioden begynner i Norge.

Foto: Sinar 2

Eksamensperioden er i full gang, og det er mange som ikke føler seg godt nok forberedt. Angst og stress gjør at mange ønsker å gå mot kroppens døgnrytme og få flest mulig lesetimer ut av døgnet.

Kaffe er den vanligste måten å prøve å holde seg våken på. Energidrikker som Battery og Red Bull innholder koffein, som er det stoffet som holder deg våken. En ny trend er koffeintabletter, de er reseptbelagt i Norge men ikke i Sverige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Studenter

Lærerstudentene Inger Lise Bergheim (25), Daniel H. Fossli (34) og Irene Fundingsland (27) er rolig på utsiden, men kjenner på presset før eksamen.

Foto: Masha Dundic / NRK

Gjør bare vondt verre

Førsteårs lærerstudent ved Høyskolen i Buskerud (HiBu), Inger Lise Bergheim (25) ble så stresset før eksamen til jul at hun følte det ødela mye for henne på eksamensdagen. I disse dager skal hun avlegge nye eksamener.

– Jeg har hørt av folk at disse energidrikkene skal hjelpe deg til å være mer våken, så de siste dagene har jeg drukket Battery og Red Bull mens jeg har lest til eksamen. Det har ikke hjulpet noe som helst syns jeg, sier Bergheim.

Medstudent Daniel H. Fossli (34) sier seg enig og tror at energidrikk og koffeintabletter bare gjør det verre.

– Du er jo bare våken fysisk, ikke i hodet, når du bruker sånt, mener Fossli som tror det viktigst er å spise sunt og få nok søvn i eksamensperioden.

Tall fra Red Bull viser at salget av energidrikken i 2010 gjør et hopp i mai, men holder seg på omtrent det samme nivået utover våren og hele sommeren.

– Det er ikke umulig at det er en sammenheng mellom eksamensperiode og salg av Red Bull. Men det er vanskelig å se på salget, da det følger normen for alle typer mineralvann; det øker om våren og sommeren, og synker igjen om høsten, sier kommunikasjonsrådgiver for Red Bull Norge, Kristian Kjelman.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Studenter

Radiografistudentene, Camilla Lien (19), Kamilla Undrum (37), Ane Haugstad (24) og Trine Solvang (23) sier at kaffe er det sterkeste de går på når de skal forberede seg til eksamen.

Foto: Masha Dundic / NRK

Strømmer til Strømstad

I Norge er koffeintabletter reseptbelagt, mens i Sverige selges det på apotek uten at man må ha resept. Derfor er det mange som drar til Nordbysenteret i Strømstad, Sverige for å kjøpe koffeintabletter. Daglig leder for apoteket Kronans droghandel i Strømstad, Margareta Karlsson sier at det er veldig mange nordmenn som handler koffeintabletter hos dem.

– Men, vi har ikke lagt merke til at det er spesielt ungdom, det er folk i alle aldere. Også kjøper de flere bokser av gangen, sier Karlsson som påpeker at hver boks inneholder 30 tabletter.

Informasjonsdirektør i Kronans droghandel, Andreas Rosenlund, viser frem tall som viser at salget av koffeintabletter øker kraftig etter påske, som er da eksamensperioden i Norge begynner.

– I april økte salget av koffeintabletter med 56 prosent i forhold til en gjennomsnittlig måned, sier Rosenlund.

Tallene for mai er ikke klare enda men Karlsson forteller at de har vanligvis en kraftig økning i salget av pillene etter påske og utover hele våren. Salgstoppen ligger likevel i sommermånedene.

Energidrikke.

Salget av energidrikken, Red Bull, gjør et hopp i mai. – Det er ikke umulig at det er en sammenheng mellom eksamensperiode og salg av Red Bull, sier kommunikasjonsrådgiver for Red Bull Norge, Kristian Kjelman

Foto: Knut Magne Momrak / NRK

Elevrådsleder ved Lier videregående, Marius Ohrvik Olsen forteller at han kjenner til at elever bruker oppkvikkende midler før eksamen.

– Jeg drikker selv energidrikker, men jeg kjenner også til at folk bruker koffeintabletter i eksamensperioden, de reiser til Sverige for å kjøpe det.

Kun til eget bruk

Kontorsjef for grensekontrollen i Tollvesenet i Sør-Norge, Audun Rønning forteller at det er lov å innføre koffeintabletter til Norge selv uten resept, men kun til tre måneders forbruk.

– Dette er forutsatt at pillene er kjøpt på lovlig vis og er til eget forbruk. Å selge dette videre til andre er strengt forbudt. Dette har så langt ikke vært et problem, men vi greier heller ikke å stoppe alle for kontroll, påpeker han.

Dersom man blir stoppet i tollen med en større mengde enn det tillatte, blir tablettene beslaglagt og saken blir anmeldt til politiet. Det ender som oftest med bøtelegging.