Hopp til innhold

Hoggorm på villspor i skiløypa

Ti grader i lufta fikk kanskje denne hoggormen til å tro at våren var kommet lenger.

Hoggorm i skiløypa

Lørdag ettermiddag ble flere skiløpere overrasket av en vårvåken gjest i skiløypa i Sørkedalen.

Foto: Tom Ingebrigtsen / Privat

Lørdag ettermiddag ble flere skiløpere overrasket av en vårvåken gjest i skiløypa i Sørkedalen. En hoggorm hadde nemlig sneket seg frem og krysset hovedløypa innenfor Skansebakken.

Tom Ingebrigtsen

Jeg skvatt veldig da jeg så hoggormen, sier Tom Ingebrigtsen som var ute på tur i marka.

Foto: Tom Ingebrigtsen / Privat
Hermod Nilsen

Hoggormekspert og veterinær, Hermod Odd Nilsen sier det ikke er vanlig at ormen forviller seg ut i snøen.

Foto: Anette Torjusen / NRK
– Det var flere som holdt på å tråkke på den. Jeg skvatt veldig, sier NRK-journalist Tom Ingebrigtsen, som var på skitur i marka.

Det var i en nedoverbakke at ormen hadde forvillet seg. Bildet ble tatt i 14.00-tiden. Ifølge fotografen virket hoggormen svært desorientert.

Til tross for at Ingrebritsen fikk seg en solid støkk av hoggormen i løypa, kom han til hektene og tok ansvaret for å fjerne det langstrakte krypdyret fra skisporet.

– Jeg tok den på staven og kastet den tre meter opp fra løypa og over i et bart område. Den virket veldig desorientert, sier Ingebrigtsen til NRK.

Hoggormen er her
Vil utrydde hoggorm-frykta

Giftigere nå

Det er vanlig at hoggormen kommer ut av vinterdvalen og bolet sitt rundt påsketider, men det er slettes ikke vanlig at ormen forviller seg ut i skisporet.
Sjekk været på yr.no

Dersom det har vært varmt og det er varmeplasser rundt løypene, så kan ormen komme frem, sier hoggormekspert og veterinær Hermod Odd Nilsen, til NRK.

Mer hoggorm og flere bitt

Ifølge eksperten er ormen forvirret og treg rundt disse tider. I tillegg er giften også farligere.

– Den har ikke brukt giften sin i år, og da blir det konsentrat i kjertlene. Det gjør at hoggormen er mye giftigere nå enn om sommeren, sier Nilsen.

Du får ikke den beste medisinen om hoggormen biter deg

Få den vekk fra sporet

Til tross for at hoggormen kan være giftigere nå, påpeker Nilsen at den ikke er mer aggressiv en vanlig. Tvert imot er den treg og forvirret.

Han anbefaler likevel folk som støter på ormen i løypene om å holde avstand, og fjerne den bort fra skisporet om de har mulighet.

– Da tar du en pinne og vipper den ut i et sted der det ikke er is, avslutter Nilsen.