Hockeyopprør i Halden Høyre

Det går så isen spruter, når Høyre i Halden internt braker sammen om håndball kan spilles i byens ishall eller ei.

Halden ishall

DEBATTEN SOM IKKE TAR SLUTT. Skulle Halden ishall aldri ha vært stengt for Comet i 2009? Er hallen brannfarlig? Kan den brukes til annet enn hockey? Blir barna fortrengt fra isflaten?

Foto: Rainer Prang / NRK

Bråket rundt Halden ishall har medført påstander om inkompetanse, sprengte økonomiske rammer, politisk sabotasje og granskinger.

Så langt er det brukt 300.000 kroner på å granske hva som skjedde, da ishallen ble bygget ut i årene 2008-2010, og mer granskingen kan det bli.

Comet gikk konkurs i 2009, da ishallen ble stengt for trening og spill på grunn av påstått brannfare.

Nå er debatten igang om ishallen skal kunne brukes til annet enn hockey, og det er fra sine egne rekker at Haldens Høyre-ordfører får en takling, når han er positiv til flerbruk i ishallen.

Les også:

Møte i Halden ishall

BILDET SOM IRRITERER. Ordfører la ut et bilde på sin blogg av møtet med håndballforbundet. Bildet irriterer flere debattanter, som ikke kan se noen representanter fra ishockeymiljøet på bildet, men kun håndballklubbenes representanter, og representanter fra Grensearena AS, som jobber med planer om å skaffe mobilt gulv til Halden ishall.

Foto: Glad i Halden/ Thor Edquist

Ønsker å hjelpe håndballen

Thor Edquist (H) skrev torsdag denne uka på sin Glad i Halden-blogg, at han håpet det ville være mulig å få Haldens håndballklubber inn i ishallen.

Halden har et damelag og et herrelag i nest øverste divisjon, og lagene sliter med dårlig halltilbud.

Derfor er det kommet forslag om, at håndballklubbene skal få bruke Halden ishall, der det skal lages et dekke av plater - slik man får til andre steder.

Det foreligger også planer om, at det kan arrangeres konserter og utstillinger i ishallen.

Da en representant fra Norges Håndballforbund gjestet Halden ishall tidligere i uka, la ordfører ut en kommentar og et bilde på sin blogg, og dermed startet bråket for fullt.

- Dette vil aldri kunne bli en gladsak for breddehockeyen i Halden. Mindre istid for unge i en idrett som krever mye ferdighetstrening vil aldri bli positivt.

Trist om det virkelig er viktigere for byen med eliteidrett enn med barn, unge og bredde, skriver tidligere styreleder i Comet Jostein Stø på ordførerens blogg.

Han er en av flere, som frykter for hockeyens framtid i Halden, dersom hallkapasiteten skal deles med andre.

Les også:

Roar Lund

SINT PÅ ORDFØRER. Roar Lund (H) mener Thor Edquist presenterer triste nyheter for ishockeyen i Halden på sin Glad i Halden-side.

Foto: Halden Dagblad

- Ingen politisk gladsak

Den som reagerer aller sterkest på ordførerens artikkel om håndballforbundets besøk i ishallen, er Edquists partifrende Roar Lund, som leder Høyres skoleutvalg og har en fortid fra styrene i Halden ishall AS, Halden ishall eiendom as og ishockeyklubben Comet.

Lund fikk ifølge seg selv kjenne på kroppen, at han og Comet var "et hår i suppa", da ishallen ble utbygget, og han har tidligere uttalt at problemene i ishallen dreide seg om at "politisk maktmisbruk knuste Comet".

Nå gir han i full offentlighet sin egen ordfører en takling mot vantet det lukter svidd av.

- Er da dette en gladmelding for Halden Høyre?

Dette er ingen politisk gladsak når taperne blir bredde med barn, ungdom og bedriftsidretten. Bygg en treningshall for ishockey først!

Eller enda bedre, gå i dialog med fylkeskommunen om den planlagte hallen på Porsnes, skriver Lund på ordførerens blogg.

Ordfører svarer med at saker han legger ut på Glad i Halden-siden er hans meninger, og ikke "Høyre-saker".

Thor-Ivar Engebretsen

BRANNFARLIG I 2009. Thor-Engebretsen sier til NRK, at det også i 2009 forelå planer for å bruke ishallen som konsertlokale, men at det den gang ble slått fast fra kommunalt hold, at ishallen var så brannfarlig at det ikke en gang kunne drives is-aktiviteter.

Foto: Rainer Prang / NRK

Minnet om sine tidligere uttalelser

Thor Edquist gikk, før han ble valgt til ordfører i 2011, høyt på banen sammen med flere andre representanter for daværende opposisjonspartier, og krevde "åpen høring" rundt hva som skjedde underveis i byggeprosessen Halden ishall.

Påstander kom om at ishallen var bygget på tvers av tegninger, kostnadene var fordoblet, og i kjøvannet av det hele fikk Comet verken trene eller spille i hallen på grunn av brannfare.

Klubben gikk konkurs høsten 2009.

Den tidligere byggelederen i ishallen, Thor-Ivar Engebretsen, ble som et resultat av ishall-saken saksøkt av sin daværende arbeidsgiver ISS for 13 millioner kroner for å ha gått ut over sine fullmakter under hall-byggingen, og ble sparket.

Han på sin side anmeldte ISS for falske anklager og krevde 3 millioner.

Politiet henla begge saker.

I tilknytning til bråket rundt ishall-utbyggingen kalte Thor Edquist hele saken for "et overgrep", og på sin egen blogg påminnes nå ordføreren hva han tidligere har sagt i sakens anledning.

Ishockey-camp

12,5 -20 PROSENT MINDRE ISTID? Underveis i den opphetede debatten om bruk av ishallen pekes det på at barne- og breddeidretten må ta byrden av håndballaktiviteter i ishallen i helgene, da det spilles mange kamper. Kampene kan måtte flyttes til ukedagene. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

- Går på ishockeyens bekostning igjen

Thor Edquist svarer for seg på bloggen, og sier at det må samarbeides mellom klubbene for å få til håndballspill i ishallen.

- Alle vet jo at dette må være et samarbeid mellom hockey og håndball for å få dette til. Men jeg tror at hvis det lykkes vil det skape inntekter til alle involverte.

Så store foreninger behøver egne inntektskilder fremover, for det er nok begrenset hvor mye mer man drar ut av et næringsliv som allerede bidrar mye. Og kommunens økonomi de neste årene kjenner vi, skriver Edquist på sin blogg.

Tidligere byggeleder i ishallen, Thor-Ivar Engebretsen, sier til NRK at han frykter ishockeyen atter en gang blir taperen i Halden ishall, dersom planene blir en realitet.

- Comet gikk nedenom i 2009. Eliteserielaget ble den gang oppløst og barna i klubben måtte spille i Sarpsborg.

Jeg deler derfor frykten flere gir uttrykk for på ordførerens blogg, om at barn- og breddehockey kommer til å tape på dette som nå foreslås, sier han.

Vekselbruk i helgene

Meningen er at Halden ishall kan bli Haldens nye storstue for konserter, håndballkamper og en utstillings- og messearena.

- Vi i Comet er positive til å snakke med Halden kommune om økt aktivitetsnivå i ishallen, men vi er primært opptatt av at vi skal verne vår istid, sa leder for Comets breddeavdeling, Tone Johanson, til NRK i juli i år.

Hun understreket at de forhandlingene som nå pågår eventuelt først kan iverksettes fra sesongen 2014/2015.

Også Johanson pekte på stor bredde og høy aktivitet.

- Vi trenger halltid, og jeg forstår at enkelte er skeptiske, men vår breddeavdeling skal ikke lide av eventuelle endringer, sier Johanson.

- Ikke diskutert i Høyre

- Hallen er vel heller ikke godkjent til annet enn isaktiviteter? Dette ble det tidligere gjort stort nummer av pga brannsikringen, skriver Roar Lund på ordfører-bloggen.

Han sier at det dermed ikke er opp til ishockeyforbundet eller håndballforbundet å ta stilling til, om håndballspill i ishallen er et godt alternativ, men at Halden kommune må ta stilling til om andre aktiviteter enn på is kan la seg gjennomføre i Halden ishall.

- For øvrig kjenner jeg godt til behovet til foreninger, men skal Halden kommune legge opp til prioritering av noen idretter framfor andre?

Argumentene i saken vitner om meget dårlige kunnskaper på området og ønsker framfor realiteter, sier Lund.

Thor Edquist (H)

HÅPER PÅ SAMARBEIDE. - Alt bygger på at de aktuelle klubber er med og ser på dette som en mulighet og ikke en hindring, sier Thor Edquist.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Suksess andre steder

Thor Edquist gjør et poeng av at ordningen med å ta av og på gulv i ishaller er en suksess andre steder, og skaper økt aktivitet og inntekt for involverte i hallene.

- Det kan for eksempel være ishockey søndag til fredag, men håndball og konsert på lørdag.

Ja, da blir det en dag mindre med is, men omsetningen i og bruken av hallen vil øke, noe også inntektsmulighetene både for idrettslag og kommune vil gjøre.

Scandinavium tar de av og på et slikt gulv 100 ganger per år, skriver Edquist.

Men Høyre-ordførerens argument møtes med døve ører av partifelle Lund, som anklager ordfører for manglende innsikt.

- Argumentene i saken vitner om meget dårlige kunnskaper på området og ønsker framfor realiteter.

Når det i tillegg vises til erfaringer fra store arenaer som Scandinavium, i forhold til Halden ishall, taler dette for seg selv. Nei, dette er ingen politisk gladmelding for hockeyinteresserte i Halden, sier han.