Hopp til innhold

Hjerteskjærende møter

To millioner kvinner i verden lider av fistel, en forferdelig lidelse hvor det er unormal åpning mellom vagina og urinveier eller endetarmen. Vi har møtt en som har hatt sterke møter med disse kvinnene.

Fistula
Foto: Endre Vestvik

 

- Det er en pasientgruppe som jeg ble veldig berørt av å treffe, sier Reimers.

Det var i Kongo, for noen år siden, at den norske legen Cathrine Reimers for første gang møtte kvinner med store skader og enda større problemer - på grunn av fistel. Cathrine har bakgrunn fra gynekologi, og jobbet for Leger uten grenser i Kongo i 2004 og 2005.  

- Jeg traff en som spesielt gjorde inntrykk på meg. Hun hadde ligget til sengs et år etter fødsel. Hun var nesten dødende på grunn av denne skaden, sier Reimers.

Hør intervjuet med Cathrine Reimers her .

Store smerter

Titusener av kvinner i Kongo lider av vaginal fistel. Dette er en forferdelig lidelse hvor det er unormal åpning mellom vagina og urinveier eller endetarmen som medfører uavbrutt lekkasje av urin og avføring, og dermed infeksjon og store smerter. Fistler oppstår ved barnefødsler og etter brutale voldtekter. Lidelsene har også store sosiale konsekvenser for kvinnene som ofte blir utstøtt fra familie og lokalsamfunn.

WTO antar at 2 millioner kvinner verden over er rammet av fistel.

Utstøtt på grunn av lukt

- Det er en skade i underlivet som gjør at det renner urin og eller avføring ut av dem kontinuerlig. De lukter fælt og ingen har lyst til å bo sammen med dem, sier Reimers.

- Lukten gjør at de blir utstøtt. Noen får lammelser i bena etter belastningen med lange fødsler. Nervene i bekkenet har gått istykker. De kan også få andre fysiske handicap som gjør at de blir satt ut av spill, sier Reimers.

 Noen blir stuet unna i en hytte et sted og kan bare være utendørs. Ingen vil være i hus med dem.

 

Leger uten grenser
Foto: LIONEL HEALING / AFP

 

Stuet unna i hytter

- En kvinne kom til meg i Etiopia helt avmagret. Hun hadde vært stuet unna i en hytte i årevis, og en slektning hadde stukket til henne litt mat av og til. Hun veide 25 kilo da hun kom, forteller Reimers.

Alle disse møtene gjorde at hun ville lære hvordan hun kan hjelpe disse kvinnene. Nå har hun nettopp kommet hjem fra Etiopia og en klinikk for fistelskadde der.

 - Jeg føler meg ikke utlært, men kan mye mer enn jeg kunne før. Det siste halve året har jeg vært på et spesialsykehus i Etiopia som driver bare med dette, og jeg har lært masse, sier Reimers.

Medisinstudentene samler inn penger

I september starter aksjonen Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum) som skal samle inn penger til et fistel-prosjekt i Kongo . Da vil bildene til Endre Vestvik  bli solgt til inntekt for prosjektet.

 MedHum er alle norske medisinstudenters innsamlingsaksjon til humanitære formål.

Hvert annet år samles det inn penger til et prosjekt som fremmer primærhelse og forebygging i et av verdens fattigste land. Aksjonen består i hovedsak av bøsseinnsamling, sosiale aktiviteter og medisinskfaglig opplysning.

MedHum 2007 samler inn penger for å hjelpe disse kvinnene. Pengene skal gå til operasjoner og pleie av de som allerede har fistel, opplæring av lokalt helsepersonell og forebyggingskampanjer.

Fistelskadde kvinner i Etiopia fikk støtte fra TV-aksjonen 2005 .

Hvordan bruke podkast?

Du kan laste ned hele intervjuet på podkast, og høre det akkurat når det passer deg!

For å abonnere på podkasting av Lang Lunsj, åpner du programmet du bruker til å styre mp3-spilleren din, velger abonner på podkast og limer inn denne lenken:

http://podkast.nrk.no/program/nrk_oestlandssendingen.rss

Hvis du ikke har mp3-spiller kan du spille av podkast på datamaskinen din eller en nyere mobiltelefon.

Podkastene er gratis, og innholdet er tilgjengelig i sju dager etter utsending.