Hopp til innhold

– Jeg trekker tilbake til Moss. Det er hjemstedet mitt

Gunn Aanonsen har bodd både i Hønefoss og Vestfold. Men det er i Moss hun føler seg hjemme.

Aanonsen

Gunnar og Gunn Aanonsen nyter en kopp kaffe i gågata i Moss. De trives godt i byen, men skulle gjerne sett litt mer liv i sentrum.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

I gågata i Moss ligger alt til rette for at barn kan løpe, springe, rope og leke mens foreldrene titter i butikkvinduer og besteforeldrene tar seg en kopp kaffe. Her kunne det vært yrende liv hver eneste dag.

– Denne gågata er jo kjempefin, så det er jo rart det ikke er noen flere folk her, sier Gunnar Aanonsen.

Hva sier mossingene om hjembyen sin?

Vi blir med på tur i skogen, tar en prat i sentrum og treffer ei som jobber utenfor bykjernen i denne radioreportasjen.

– Det er tråkig at det er sånn. For det er jo så fint i sentrum her. Men det er ikke noe som trekker folk lengre, skyter datteren Gunn Aanonsen inn.

Men de trenger ikke reise så langt for å treffe flere folk. I nabokommunen Rygge er det etablert et kjøpesenter som mange mossinger reiser til.

– Folk trekker jo heller dit. Det er mere liv oppe på Varnaveien enn det er her, sier de to.

Det spiller ingen rolle om dem slår sammen eller ikke

Gunnar Aanonsen

Men når alt kommer til alt er det ikke antall folk på de ulike stedene som betyr mest for trivselen.

– Folk er jo veldig hyggelige her, sier Gunnar og datteren Gunn nikker med:

– Jeg kunne ikke tenkt meg å bo et annet sted enn i Moss.

Det kan jo hende kommunen blir hetende noen annet selv om stedet fortsatt er Moss. For ordførerne i Moss og Rygge er i sammenslåingssamtaler. Og det er greit nok. Selv om det ikke er særlig engasjerende for dem.

– Jeg synes i grunnen det er ett fett, jeg. Jeg er like mye der som i Moss. Jeg bor i sentrum men svipper jo stadig opp til Rygge, sier hun.

– Det spiller ingen rolle om dem slår sammen eller ikke, slår pappa Gunnar fast.

Ville nærmere Oslo

Utenfor bykjernen ligger en av forklaringene til at det ikke er så mye liv i sentrum. På den andre siden av E6 ligger Mosseporten senter. I parfymeriet der jobber Beate Tveter. Hun er opprinnelig fra Halden, men regner seg som mossing nå.

– Det er kjempefint. En av grunnene til at vi flyttet hit er jo nærheten til Oslo, sier hun.

På kjøpesenteret pleier det være godt med folk. Her er det gratis å sette fra seg bilen noen timer mens handelen gjøres unna. Akkurat sånn er det på det andre senteret også. Det som ligger i Rygge - en liten kjøretur fra Moss sentrum.

– Vi har vel egentlig et senter for mye i Moss og Rygge. Litt bedre planlegging hadde kanskje vært tingen, undrer hun.

Beate Tveter

Beate Tveter sørger for godlukt til kundene ved Mosseporten senter. Hun ser allerede i dag Moss og Rygge som den samme kommunen.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

For en haldenser er det ikke så lett å se grensene mellom de to kommunene.

– For meg er Moss og Rygge Moss, egentlig. Så jeg har brent meg på det noen ganger, sier hun og smiler.

– Det ligger jo helt oppi hverandre, så for meg gjør det ikke noe om det blir slått sammen og heter Moss.

Men blant kundene i butikken er det ikke alle som er enige med henne. For å slå sammen de to er nå og da et samtaletema blant godluktene i hyllene.

– Jeg har forstått at folket som bor her ser litt annerledes på det. Blant annet er det noen folk fra Rygge som ikke er fullt så interessert i det, har jeg forstått.

Deilig natur

Et annet sted, også det utenfor sentrum triller to venninner på hver sin barnevogn. De går tur i skogen ved Alby på Jeløya. Symbolsk nok er den ene bosatt i Rygge mens den andre bor i Moss. Katrin Lemjan synes byen hun bor i er passe stor og har mye fin natur.

– Dette er jo Moss sin største perle. Her går vi ofte. Naturen, gangstien, kafeen, strendene og kunsten på Alby er en god kombinasjon.

Katrin Lemjan og Synnøve Hvidsten

Katrin og Gustav Lemjan på tur i Albyskogen på Jeløya sammen med Synnøve Hvidsten fra nabokommunen Rygge. De to mødrene ser både fordeler og ulemper med å slå sammen de to kommunene.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Lemjan trekker også frem andre fordeler med byen:

– Det er korte avstander og lett å bo her for en familie.

Innimellom synes hun imidlertid byen blir litt for liten. Da kan det hende hun tar seg en tur til Oslo. Eller Fredrikstad.

– I Fredrikstad er det litt mer sentrumsfølelse og et mer levende bymiljø. Det er mer liv i sentrum og folk i gatene.

For også Lemjan trekker frem sentrum av Moss som noe det bør bli en bedring av.

– Det hadde vært fint om en kunne satset mer på de bygningene som allerede ligger i sentrum og har et potensial. Hvis det er mange nok som trekker i samme retning, sier hun.

Naturen, gangstien, kafeen, strendene og kunsten på Alby er en god kombinasjon.

Katrin Lemjan

Om noen år kan det hende de to venninnene har samme bysentrum. Dersom Moss og Rygge inngår et giftemål og blir en kommune med snaut 50.000 innbyggere. Saken engasjerer ikke så voldsomt ennå.

– Nei, jeg har ikke satt meg så godt inn i det. Hvilke konsekvenser det får eller hva vi skulle stemt for, hvis det hadde vært opp til oss.