Hopp til innhold

Hiv-smittede føler seg ensomme

Å leve med hivsmitte er vanskelig for alle, men for innvandrere kan det være en ekstra tung bør. Det slår fagfolk fast. Fordommer og uvitenhet om sykdommen er stor i flere miljøer.

Hiv-smittet kvinne

ALENE: Den 37 år gamle innvandreren lever i ensomhet med sin hivsmitte. Fagfolk sier det er store fordommer blant innvandrere mot sykdommen i dette miljøet.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

En som har opplevd disse fordommene er en 37 år gammel kvinne fra Afrika, som nå bor i Akershus. Derfor står hun ikke fram med ansikt og navn.

– Jeg frykter å bli avvist av mine venner og min familie, at jeg vil miste dem jeg har kjær. Det er derfor jeg ikke fortalte dem om dette da det skjedde og fortsatt ikke har fortalt dem om sykdommen, sier 37-åringen.

Hun flyktet alene med sine barn fra en brutal borgerkrig i Afrika. Under flukten opplevde kvinnen grusomme ting, som har smittet henne med hiv. Det fikk hun påvist i en rutinesjekk ved ankomst til Norge i 2006.

Holdt det hemmelig

Da hun fikk vite om smitten satt hun alene på et asylmottak og levde med den bitende ensomheten.

HIvsmittet afrikaner

ENSOM: – Jeg var helt alene, sier den afrikanske hivsmittede kvinnen.

Foto: Thomas Marthinsen

– Jeg hadde ingen jeg kunne snakke med, siden jeg kommer fra et miljø hvor det er mye stigma rundt hiv. Jeg var helt alene, så jeg holdt hemmeligheten for meg selv i fem år.

Hun har ikke mange venner og slektninger i Norge, og hun tok ikke sjansen på at barna kunne bli avvist av de nærmeste.

Mange smittet i utlandet

Mange av dem som har hiv i Norge er innvandrere. Siden 1984 har det blitt registrert 5786 personer med smitte. Av disse var om lag halvparten smittet før de kom til Norge. Fagfolk sier denne gruppen har store utfordringer.

Frank Olav Pettersen

VANSKELIGERE: Overlege ved Oslo universitetssykehus Frank Olav Pettersen mener det er vanskeligere å være hiv-syk hvis man har innvandrerbakgrunn.

Foto: Oslo universitetssykehus

– De trenger for eksempel en tolk de stoler på, slik at denne personen ikke forteller om dette videre i sitt miljø. Så er det en del kulturproblemer. For eksempel har de en annen forståelse av å være syke, og hva slags behandling de skal ha, sier overlege ved Oslo universitetssykehus Frank Olav Pettersen.

Han forteller at denne pasientgruppen også ofte har traumer, som gjør at de har andre problemer som synes viktigere for dem.

Normalt liv

Med moderne medisiner er det ikke farlig å leve et normalt liv med hiv.

Leif Ove Hansen, styreleder i HivNorge.

STIGMATISERENDE SYKDOM: Leder i Hiv Norge Leif-Ove Hansen mener mange ikke vet nok om hva slags sykdom hiv er.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Hiv generelt er en stigmatiserende sykdom. Tar man innvandringsbefolkningen under ett, er det nok mindre kunnskap om hiv og flere som tror dette er farlig. Men dette er også noe vi ser i hele befolkningen, sier leder i Hiv Norge Leif-Ove Hansen.

For 37-åringen fra Afrika ble møtet med samtalegrupper i frivillige organisasjoner redningen.

– Det var veldig deilig å få noen andre å snakke med om denne hemmeligheten. Gjennom samtalegrupper har jeg møtte mange innvandrere som sier det samme, at de sliter med fordommer i sine egne miljøer, sier 37-åringen.

LES OGSÅ: