Hopp til innhold

Historisk utgravning i Bjørvika: – Dette er helt unikt

Det arkeologiske eventyret i Oslo sentrum fortsetter. Funnet av seks skip fra middelalderen gir ny kunnskap om byens havnehistorie.

Arkeologer har funnet seks skip fra middelalderen i Bjørvika

NYTT OG GAMMELT: I det moderne strøket i Bjørvika finnes det mange gamle skatter fra middelalderen. Dette 500 år gamle skipet er rundt ti meter langt.

Foto: Lars Dønvold-Myhre / NRK

– I Norge er dette helt unikt. Det er det ingen tvil om, sier prosjektleder og arkeolog Elling Utvik Wammer.

I forbindelse med utbyggingen i Bjørvika og byggingen av Follobanen har arkeologene siden april funnet seks skip som stammer fra 1300- til 1600-tallet, skriver Aftenposten.

I den nye bydelen i Bjørvika skal det ifølge Bjørvika Utvikling AS bygges mellom 4.500 og 5.000 boliger. I tillegg vil det bygges næringsbygg med plass til 20.000 ansatte.

Det siste skipet som er funnet i Bjørvika er rundt ti meter langt.

Ifølge arkeologene er treverket i fantastisk stand. I hvert fall med tanke på at skipet er rundt 500 år gammelt.

Animasjon: Norsk Maritimt museum

– En unik opplevelse

– På 1500-tallet var det trelast som var den store eksportvaren i Oslo. Det er det vi antar at skipet har vært bygget for, forteller Wammer.

Trolig har skipet vært et lasteskip.

– Båten kaller vi for «Bispevika 19». Muligens har den også fraktet stein over til Akershus festning en periode, sier arkeolog Marja-Liisa P. Grue.

– Disse funnene kan si ekstremt mye om en periode vi ikke vet så mye om. Det er per nå svært lite informasjon om havna i Oslo mellom reformasjonen og bybrannen i 1624, forteller hun.

– Det å få være med på disse utgravingene er en unik opplevelse!

Etter hvert skal noen av skipsvrakene stilles ut på Norsk Maritimt Museum. Arkeologene skal lage 3D-modeller av hvordan skipene så ut.

Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika siden april
Foto: Lars Dønvold-Myhre / NRK

Omtrent 40 skipsvrak totalt

Siden utbyggingen av Bjørvika starter har arkeologene gjort flere historiske funn i området.

– Det er totalmengden med skipsvrak som er oppsiktsvekkende. I løpet av utbyggingen her de siste årene har vi funnet over 40 skipsvrak.

Over 20 skip er funnet på østsiden av byen. Disse er knyttet til gamlebyen, før flyttingen i forbindelse med bybrannen i Oslo i 1624.

– Nå har vi også 20 vrak fra tidlig moderne tid og tilbake til middelalderen. Det er veldig unikt i europeisk sammenheng, sier Wammer.

 prosjektleder Elling Utvik Wammer.
Foto: Lars Dønvold-Myhre / NRK

Pavesegl, spillbrikker og blekkhus

Siden utgravingene i området startet har arkeologene gjort mange interessante funn.

Blant annet har de funnet fløyter og spillebrikker. De har også funnet en gammel gullring og et pavesegl fra middelalderen.

Denne uka har arkeologene også gjort et annet, spennende funn.

Nemlig et blekkhus.

– Dette er det kuleste funnet vi gjorde i forrige uke. Det er et dreid blekkhus av bein, som de har dekorert med en liten stjerneblomst, forteller Marja-Liisa P. Grue.

Arkeologene fant et dreid blekkhus av bein, dekorert med en liten stjerneblomst.
Foto: Lars Dønvold-Myhre / NRK