Historikere fnyser av navnevalget

Viken, vikingenes navn på området rundt Oslofjorden, passer dårlig som navn på en ny region, mener historikere. Det viktigste området i vikingenes Viken er nemlig ikke med i politikernes Viken.

Osebergskipet på Bygdøy

IKKE MED: Osebergskipet som står på Bygdøy i Oslo ble funnet i Tønsberg i Vestfold. Vestfold var en svært viktig del av vikingenes Viken.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

For over 1000 år siden seilte vikingskipene inn og ut av Viken. Viken var vikingenes navn på et helt bestemt geografisk område.

Fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold er i forhandlinger om å slå seg sammen til én region.

Navnet på regionen blir Viken – et geografisk navn fra vikingtida. Men vikingenes Viken dekket nok et helt annet område enn fylkespolitikernes Viken.

Funn fra vikingbostedet Kaupang utenfor Larvik

VESTFOLD-FUNN: Funn fra vikingbostedet Kaupang utenfor Larvik i Vestfold. Her bodde vikinger fra rundt 700-tallet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sammenfaller dårlig

– Vi kan tenke oss et utvidet Oslofjorden som også omfatter de nordlige delene av Bohuslän, som var norsk den gangen. Det dekket kystområdene på vestsiden av fjorden fra Tromøya og helt nord til Oslo. Det sier vikingtidsekspert og nå pensjonert professor i historie, Claus Krag.

Store deler av Akershus og Buskerud ligger utenfor det vikingene og middelaldermenneskene anså som Viken.

Men det som harmonerer aller dårligst er at Vestfold faller utenfor.

– Vestfold var en uhyre viktig del av det gamle Viken, innvender Krag.

Oseberg-funnet og Gokstad-funnet er bare to tegn på områdets betydning. Et Viken som ikke omfatter Vestfold blir kunstig, mener han.

Får støtte

Bjørn Bandlien

Bjørn Bandlien

Foto: Privat

Krag, som blant annet har skrevet bindet om vikingtiden i Aschehougs Norgeshistorie, får støtte fra historikeren Bjørn Bandlien, som er professor ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Det vil bli litt merkelig, synes jeg, å bruke Viken-navnet på Østfold, Akershus og Buskerud. Tønsberg er en av de viktige middelalderbyene i Viken-regionen som ikke er med her, sier Bandlien.

Opprinnelig var Vestfold også med i samtaler med de tre andre fylkene om å danne region Viken. Vestfold forhandler nå bare med Telemark der regionnavnet kan bli Skagerak.

De fire fylkesordførerne presenterte det nye navnet: Viken

VAR FIRE: Da navnet Viken ble annonsert var også fylkesordfører i Vesfold Rune Hognes (H) til venste i bildet, en del av gjengen.

Foto: Buskerud fylkeskommune

Tror det sitter langt inne å gi fra seg navnet

Regjeringen ønsker at 19 fylker om få år skal erstattes av rundt ti regioner.

Fylkesordfører i Vestfold Rune Hogsnes (H) er glad for at historikerne peker på Vestfolds betydning i Viken, men er redd navnet kan forsvinne nordøstover.

Han tror det vil være utfordrende å gjøre noe med navnevalget om det har festa seg godt i Buskerud, Akershus og Østfold.

– Kamp hadde vi i vikingtida, og vi får gjøre det litt annerledes nå, men det går jo an å ha en dialog senere i regionprosessen, og se på navnevalget, sier Hogsnes.

– Men det sitter nok langt inne i de andre fylkene å gi det fra seg, for Viken er et godt og historisk navn.

Anette Solli

Fylkesordfører i Akershus, Anette Solli, tror ikke de kommer regionen kommer til å endre seg i valget av navn.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Og nettopp dette bekrefter fylkesordfører i Akershus, Anette Solli.

– Det er ingen ting som tyder på at vi kommer til å ombestemme oss. Vi har spilt inn at regionen kan hete Akershus, siden Akershus historisk sett var større enn i dag, men jeg forstår at Østfold og Buskerud ikke synes at det er så gjevt, sier Solli.

Laster kart, vennligst vent...

Regionen Viken var først tenkt å være Buskerud, Akershus, Østfold og Vesfold. Vestfold (rosa) er ikke lenger med og forhandler, men var veldig viktig for vikingenes Viken.