Hopp til innhold

Hindrer ikke bygging av munchmuseum

Vedtaket i Petter Olsens Munch-reguleringsplan for Hvitsten påvirker ikke byggingen av museet, sier Vestby kommune.

Petter Olsen

Petter Olsen er svært skuffet over vedtaket til kommunestyret. Han mener beslutningen er et bevis på manglende interesse for kultur og bevaring.

Foto: Linda Forsell / NTB scanpix

Kommunestyret i Vestby nektet i går å vedta milliardærens planer for Ramme gård. Politikerne krever at Olsen endrer planen slik at den ikke påfører seks naboeiendommer strengere vernebestemmelser.

Påvirker ikke byggingen av Munch-museet

Saksbehandler Lars Grimsgård i Vestby kommune sier til nrk.no at de nå har bedt Olsen om å komme med et nytt forslag til reguleringsplan innen kort tid, som ikke innbefatter vern av de seks eiendommene.

Selv om kommunestyret gikk i mot bevaring av de seks boligene, har de godtatt resten av forslaget fra Olsen, og blant annet gitt klarsignal for bygging i strandsonen.

Hyttenabo, Sigrid Eckhoff, mener Olsen ikke har noen grunn til å være skuffet. Blant annet har han uttalt at hele Munch-jubileet kan stå å fare.

– Han burde være veldig fornøyd. Han har jo fått medhold på de fleste punkter. Blant annet bygging i strandsonen, som jeg er veldig i mot.

Petter Olsen planlegger her å drive overnattingsvirksomhet.

Naboene har også vært i mot dette forslaget fordi de frykter at de blir større menneskelig aktivitet i det fredelige området.

Strandsonene planene kan stoppes

Hvis ikke Olsen kommer med nytt forslag til reguleringsplan vil rådmannens forslag bli vedtatt, opplyser Grimsgård.

Les også: Petter Olsen bygger Munch-museum.

Rådmannens forslag vil innebære at Olsen ikke får bygge i strandsonen, og heller ikke lage en kullbod på stranda som vissnok ble brukt av maleren selv.

– Hvis rådmannens forslag blir vedtatt, påvirker likevel ikke den beslutnigen om utbyggingen av Munch-museet, hotellet, vognmuseet og bevertningen. Verken gårsdagens vedtak eller rådmannens vedtak vil påvirke det, opplyser Grimgsgård.

Hva ligger det i at Olsen frykter for Munchjubileet da?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg vet ikke hva han legger i det, sier Grimsgård.

Det har ikke lykkes nrk.no å få tilsvar fra Olsen ennå. Men Petter Olsen presiserer presiserer overfor Dagbladet at byggingen av det private Munch-museet til 200 millioner på selve Ramme gård vil foregå som planlagt.

Den entusiastiske Munch-samleren, som tidligere har vært eier av Skrik, har i over seks år arbeidet med en plan for prakteiendommen Ramme Gård - på Hvitsten.

På gården er han allerede godt i gang med å bygge et Munch-museum.

– Mener det er barnehagelærdom

I Olsens reguleringsplan lå et krav om å få innlemmet seks av naboeiendommene. Kravet har ført til sterke reaksjoner.

Ramme gård

Den engelse haven Havlyst på Ramme gård.

Foto: NRK

Les også: Olsen: – Jeg vet ikke hvem som har kjøpt «Skrik»

– MITT OG DITT. Hva ville du gjort hvis din rike nabo hadde planene klare for din tomt? Vi kan ikke noe annet enn å protestere når Petter Olsen igjen vil leke med noe som ikke er hans", skriver Sigrid Eckhoff på vegne av de berørte eiendommene til medlemmene i kommunestyret.

Eckhoff hevder at de knapt hadde fått lov til å klippe gresset om reguleringsplanen til Olsen hadde fått gjennomslag.