Kommuneansatt ba henne reise hjem

Kort tid etter at NRK la ut saken om Elisabeth Norheims kamp mot hverdagsrasisme, fikk hun en ny melding om å reise hjem i innboksen på Facebook. Denne gangen fra en ansatt i Drammen kommune.

Elisabeth Norheim

Denne meldingen fikk Elisabeth Norheim, etter at hun sto fram på NRK og fortalte om rasistiske ytringer på sin Facebook-side.

Foto: Audun Braastad / Scanpix

"Reis hjem" skrev den kommuneansatte i en melding til Elisabeth Norheim.

Drammen kommune bekrefter at personen er ansatt i kommunen. Vedkommende jobber med administrative oppgaver. Kommunen vil ikke si om de har snakket med vedkommende, eller om de vil gjøre det.

– Hva folk legger ut privat, er deres egen sak. Alle har en frihet til å ytre seg, sier pressesjef i Drammen kommune, Gard Nybro Nielsen.

Han presiserer at kommunen ikke stiller seg bak slike ytringer.

– Generelt kan jeg si at hvis folks private ytringer kan så tvil om ansvaret de har som kommuneansatt, er det naturlig for oss å snakke med vedkommende, sier Nielsen.

NRK har så langt ikke lykkes med å komme i kontakt med den kommuneansatte.

Offentliggjorde hetser

Det var på søndag Elisabeth Norheim gikk ut på NRK.no. Flere ganger har folk publisert innlegg på samfunsdebattantens Facebook-side med rasistisk innhold. "Be meg heller dra til helvete", svarer Norheim til folk som ber henne reise hjem dit hun kommer fra.

Det som fikk begeret til å renne over, var hets fra en mellomleder i en buskerudbedrift. Han skrev "Mye dritt du legger ut på veggen din ... Er lov å flytte hjem igjen hvis du ikke liker landet og er fornøyd!"

Norheim svarte med å offentliggjøre mannens navn, et bilde av ham og hvor han jobbet.

Vil gjøre det samme igjen

Samfunnsdebattanten har lovt at hun ville gjøre det samme igjen, hvis noen kom med lignende ytringer. Da den ansatte i Drammen kommune sendte henne meldingen på Facebook, repliserte Norheim med følgende svar på sin vegg.

– Han luringen her trodde navnet hans forsvant da han blokkerte meg rett etter han sendte meg meldingen. Mine damer og herrer – møt NN (NRK har fjernet navnet hans) i Drammen kommune. Jeg tror jeg får ta meg ny roadtrip til elvebyen. Denne gangen for å besøke ordfører Tore Opdal Hansen, skriver Norheim.

Vil møte ordføreren

Mandag sendte hun en e-post til ordføreren i Drammen. Der viser hun til meldingen og spør hva man driver med i byen.

– Jeg synes ordføreren skal invitere meg til Drammen. Vi trenger å ta en alvorsprat, sier Norheim.