Hopp til innhold

Hetset i åtte år

Siden 1999 har det stått «Fuck Merete Agerbak-Jensen» på en bro ved Hunderfossen.

Grafitti-hets

Grafitti-hetsen har fått stå i åtte år.

Foto: Erik Vold / NRK

En tagg som hetser byråd Merete Agerbak-Jensen har preget en jernbanebru på E6 ved Hunderfossen siden 1999.

Med store, hvite bokstaver over halve brua står budskapet, som taggerne må ha planlagt godt og strevd mye med, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

- Jeg synes ikke noe særlig om det selvfølgelig. Jeg har jo visst om det lenge, det er mange som har kjørt forbi og fortalt meg om den. Jeg synes godt man kan få den bort, sier Agerbak-Jensen til NRK Østlandssendingen.

Gikk til krig mot taggerne

Selv tror Agerbak-Jensen, som nå er byråd for byutvikling i Oslo, at taggen kom som en reaksjon på taggeforbudet hun var med på å innføre i Oslo i 1999, da hun var byråd for miljø og samferdsel.

I 1999 erklærte hun krig mot taggerne, en krig hun ville vinne med harde tiltak. Den minste tagg skulle anmeldes innen 48 timer.

Merete Agerbak-Jensen til kamp mot tagging

Merete Agerbak-Jensen som miljøbyråd til kamp mot tagging i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ungdommene skulle få erstatningskrav, lag og foreninger som lærer opp taggere ville miste støtte, kommunale tilbud som tagges ofte skulle stenges, tilgangen til spraymaling begrenses, og holdninger mot tagging styrkes.

Nulltoleransen varte til i fjor, da bydelene selv fikk bestemme om de ville tillate tagging.

- Trodde den var fjernet

- Nå ble jeg litt overrasket, for jeg trodde den var fjernet, sa banesjef for Dovrebanen, Vidar Våltorp til Gudbrandsdølen Dagningen.

Jernbaneverket har nemlig vært klar over taggen i lengre tid. Nå lover Jernbaneverket å ta ansvar og få den bort raskt.

- Jeg ble gjort oppmerksom på dette i våres, og da ga jeg beskjed om at det bare var til å fjerne den. Jeg trodde den var borte allerede, så dette skal jeg ta tak i, sier Våltorp.

Hunderfossen

Taggen som hetser Merete Agerbak-Jensen er i Øyer ved Hunderfossen.

Foto: Erik Vold / NRK

 

- Åtte år er nok

Agerbak-Jensen tror altså taggen i Øyer kommune i Oppland er et takk for sist fra taggerne i Oslo. Nå synes hun det er på høy tid at hetsen fjernes.

- Det kan virke som om Jernbaneverket har en litt dårlig oppfølging når det gjelder fjerning av tagging. Åtte år burde være lang nok tid til å få tatt den bort, sier hun.

- Regner du med at den blir borte nå?

- De har uttalt nå at de kommer til å gjøre det, så det er vel håp om at noe skjer. All tagging bør fjernes raskt, for å unngå at det sprer seg og kommer mer, legger Agerbak-Jensen til.

Togbro over Gudbrandsdalslågen

Forhåpentligvis for Agerbak-Jensen tar det ikke åtte nye år før grafittien fjernes.

Foto: Erik Vold / NRK