Hopp til innhold

Hetser de som vil hjelpe flyktningene

Reaksjonene etter at flere i Østfold samler seg for å jobbe frivillig med hjelp til flyktninger har vært mange og positive. Men i enkelte lukkede Facebook-grupper er det en ganske annen tone.

Norge er Vårt om Refugees Welcome

Sterke karakteristikker, for å si det mildt, preger reaksjonene på den frivillige flyktningehjelpen i Facebook-gruppen «Norge er vårt».

Foto: Skjermdump Facebook

Eva-Lotta Sandberg fra Kråkerøy og Hilde Dahl fra Rygge er to av de aktive i «Refugees welcome to Østfold». Det er en Facebook-gruppe der frivillige organiserer hjelpearbeid for flyktninger som kommer til fylket. Noen reagerer med å tilby sin tid og ressurser. Andre går langt i å vise sin avsky for innsatsen og personene som vil hjelpe.

– Vi får notere oss navnene ...

Kaspar Johan Birkeland fra Ålesund kommenterte tidlig en post om Fredriksstad Blads artikkel om de to kvinnene fra Østfold på den lukkede Facebook-gruppen «Norge er vårt». Der skrev han «Vi får notere oss navnene til dem mest ihuga – slik at vi kan stille dem til rette når dagen kommer :(FOR den kommer, bare vent!»

Chatlog Birkeland

Kaspar Johan Birkeland er en av fire kjente administratorer på Facebook-gruppen «Norge er vårt». Slik svarte han på NRK Østfolds spørsmål.

Foto: Skjermdump Facebook Messenger

Birkeland står på andreplass på Demokratenes fylkestingsliste i Møre og Romsdal.

Hilde Dahl sier til NRK Østfold at de ikke ønsker å kommentere disse utsagnene.

Frivillige vaktbikkjer

Posten er delt videre av «Operasjon Askeladd» (OA), som følger «Norge er vårt» og andre lukkede grupper tett for å offentliggjøre utsagn derfra. De opererer under pseudonymer, for å ivareta egen anonymitet og tilgang disse gruppene. De viser også til denne nettsiden, for å informere om sin aktivitet.

– Vi startet sommeren 2012. Vi har som mål å avsløre ekstreme ytringer i åpne og lukkede rom, forteller en av dem, som presenterer seg under navnet «Askeladden». NRK Østfold har snakket med gruppen via Facebook Messenger.

Vil politianmelde OA

Etter forespørsler til de fire navngitte administratorene på «Norge er vårt», har Kaspar Johan Birkeland svart det følgende om saken til NRK Østfold:

De to kvinnene må være villig til å åpne sine hjem for flyktningene, mottaka er jo overfylte. ELLERS INGEN KOMMENTAR. Stifteren av askeladden er Konværtitt og ønsker SHARIA // Islam innført i landet vårt! Ellers ingen kommentarer fra oss ...

Jeg tilføyer. Vi er flere som vurderer å politi anmelde den gruppa for trakkasering: D