Hopp til innhold

Her trykker politikerne ofte på feil knapp: – Skyldes uoppmerksomhet

I Stortingets arkiver vil enkelte politikere stå som opprørske mot eget parti i flere saker. I realiteten har de bare trykket på feil knapp mange ganger.

Stortinget votering

FARGEKODER: Den grønne knappen betyr at politikeren støtter forslaget, den rød betyr at man ikke støtter den. En gjennomgang NRK har gjort tyder på at det trykkes mye feil i Stortinget.

Foto: CC by-nc-nd2.0 / Stortinget

– Jeg må tilstå at 12 av de 14 gangene jeg har stemt mot partiet skyldes uoppmerksomhet og feilstemminger. Jeg må skjerpe meg, sier Ap-veteran Svein Roald Hansen.

Svein Roald Hansen

LEGGER SEG FLAT: To ganger på én dag stemte Svein Roald Hansen (Ap) bevisst mot eget parti. Ellers har det vært tastefeil.

Foto: Su Thet Mon / NRK

En oversikt NRK har fått fra nettstedet holderdeord viser at politikerne på Stortinget har stemt mot eget parti i en votering 1005 ganger de fire siste årene.

Når Twitterkontoen @partipisken publiserer disse utbryterstemmene fortløpende, er det som oftest fulgt av en tekst som sier at politikeren har fulgt sin egen overbevisning og stemt mot partiet.

Nå viser det seg at det svært ofte ikke er en personlig overbevisning bak utbruddet. I stedet er den en ren tastefeil som aldri blir rettet opp.

Feil er vanlig

Stikkprøver NRK har gjort hos noen av politikerne med mange utbryterstemmer de fire siste årene, viser at tastefeil er svært vanlig. Så vanlig at det trolig dreier seg om flere hundre totalt bare i den siste stortingsperioden.

  • Henriette Hjemdal har ti utbryterstemmer. Alle er tastefeil.
  • Stortingspresident Olemic Thomessen har ni utbryterstemmer. Alle er feil.
  • Svein Roald Hansen har 14 utbryterstemmer. Kun to ganger har det vært bevisste utbryterstemmer.
  • Jette Christensen har 30 utbryterstemmer. Hun mener det stort sett skyldes tekniske feil eller feiltastinger.
Line Henriette Hjemdal

LEGGER SEG FLAT: Line Henriette Hjemdal (KrF) lover å skjerpe seg for å unngå så mange tastefeil.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Jeg har trykket nei når jeg skulle trykket ja. Sånn er livet, og det er menneskelig å feile. Man skal helst ikke gjøre det når man voterer, så jeg skal skjerpe meg, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

– Mangler konsentrasjon

Voteringene foregår ved at politikerne trykker på enten den røde eller den grønne knappen på sin plass i stortingssalen.

Ingen i Stortingets administrasjon vet hvor mange slike voteringer som har vært den siste perioden, men de anslår i overkant av 3000. Det varierer imidlertid hvor mange av voteringene hver enkelt politiker har deltatt på.

Stortingspresident Olemic Thomessen forteller at en del tastefeil blir oppklart umiddelbart, mens det altså er 1005 utbryterstemmer som har sluppet gjennom og blir stående i historiebøkene.

Olemic Thommessen

FEIL: Stortingspresident Olemic Thomessen (H) mener mangelen på konsentrasjon er forklaringen på mange av tastefeilene.

Foto: Stortinget

– Det kan nok være flere forklaringer på at det blir gjort feil, men hovedgrunnen er nok manglende konsentrasjon. Tidvis har vi mange avstemninger fortløpende, sier Thomessen.

Verken han eller Line Henriette Hjemdal mener det er noe feil med selve systemet. Og selv om feilen sjelden eller aldri får noen konsekvenser for utfallet av selve avstemningen, mener KrF-politikeren det er svært uheldig at politikerne som henne selv taster feil.

– Grunnlovsmennene fra 1814 sa at det er det viktigste vi gjør. Jeg må rett og slett konsentrere meg bedre, sier hun.