Her tar «nei-FrP-erne» OL-floka

STORTINGET(NRK): I flere år har FrP vært fremste fanebærer av et nei til OL i Oslo. Nå slår flere sentrale partimedlemmer floke for det motsatte.

I flere år har FrP vært fremste fanebærer av et nei til OL i Oslo. Nå slår flere sentrale partimedlemmer floke for det motsatte.

Her danser stortingsrepresentantene OL-floka i vandrehallen på Stortinget.

Tom Holthe

Tom E. B. Holthe sier ja til OL.

Foto: privat

– Det er mange uløste oppgaver i Oslo som bør prioriteres foran dette, sa partileder Siv Jensen i september, og stemte nei under folkeavstemmingen.

Fem måneder senere kan Fremskrittspartiet være i ferd med å snu i saken. NRK har snakket med flere Frp-politikere som nå stiller seg positive til OL i Oslo i 2022.

Det kan bety at regjeringen tipper i retning av å støtte hovedstadens olympiske planer.

Tom E. B. Holthe, Frps stortingsrepresentant for Vestfold, er i utgangspunktet positiv til tanken om et Oslo-OL.

– Jeg så folkefesten på Lillehammer. Det er umulig å måle i kroner og ører, reklameeffekten en vinter-OL vil ha for Oslo, sier Holthe.

Holthe opplever at stadig flere av hans partikolleger er positive til OL i hovedstaden, og får støtte fra Jan-Henrik Fredriksen (stortingsrepresentant for Finnmark) og Oskar Grimstad (stortingsrepresentant for Møre og Romsdal).

– Det er god Frp-politikk å gjøre noe som folk flest kan delta på. OL samler folk på en slik god måte. Dette må vi kunne si ja til, sier Grimstad.

OL-floka

Ulf Leirstein, stortingsrepresentant fra Østfold, er på vippen.

– Jeg har sagt at jeg er i mot, men føler at ting er i endring. Jeg merker at flere i partiet er positive, sier Leirstein.

Midt under intervjuet danser en entusiastisk Holthe sammen med partikollegaen.

– Vi slår en god gammeldags floke, så hopper vi opp og ned, sier Leirstein og danser velvillig med.

– Begynner du å bli mer positiv til tanken på OL?

– Ja, jeg merker det litt nå, sier en lattermild Leirstein.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik kan et eventuelt Oslo OL i 2022 se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

OL-splid i Frp

Øyvind Korsberg

Øyvind Korsberg er i mot OL i Oslo.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Partiets idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg er sterkt i mot et Oslo-OL, først og fremst av økonomiske grunner.

– Denne festen skal jeg betale, og da sier jeg nei. Regningen er for stor, sier Korsberg som er stortingsrepresentant fra Troms.

Rapporten som ligger på regjeringens bord anslår en brutto statsgaranti på 35 milliarder kroner. Da har man ikke regnet med inntekter, eller tatt med utgifter til sikkerhet rundt arrangementet.

– Det er snakk om mye penger, men hvis ikke Norge har råd til å arrangere vinter-OL, er det ikke mange land som har råd, sier Ib Thomsen, stortingsrepresentant fra Akershus.

Han regner med en heftig debatt innad i partiet - mellom ja og nei-siden.

– Når partiet er delt på midten, blir det nok heftige diskusjoner. Jeg tror hele landet er delt i dette spørsmålet, sier Thomsen.