Her skal 30 prosent av skolematen være kortreist og økologisk

Minst 30 prosent av maten som serveres ved de videregående skolene i Viken fylkeskommune, skal være økologisk og laget fra bunnen av.

Salatbar ved Eiker videregående skole

Kantinelederen ved Eiker videregående skole opplever at elever etterlyser at salatbaren er klar klokka 08.00.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Mat i magen på unger, det hjelper på læring og så gir det gode vaner på sikt.

Det sier Anne Beathe Tvinnereim, som er fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken fylkeskommune.

Anne Beathe Tvinnereim, som er fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken fylkeskommune.

Fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken fylkeskommune, Anne Beathe Tvinnereim.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sammen med Matvalget har fylkeskommunen satt som mål at 30 prosent av maten som serveres i kantinene skal være bærekraftig, økologisk og laget fra bunnen av.

Målet gjelder blant annet for de 58 videregående skole i fylket.

Serverer «ren mat»

– Bønner trenger mye krydder, sier kantineleder Mette Høye Skuterud, før hun tar en smak.

– Jeg synes den var god der!

Mette Høye Skuterud er kantineleder ved Eiker videregående skole

Mette Høye Skuterud er kantineleder ved Eiker videregående skole

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Vi er i kantina på Eiker videregående skole i Hokksund. Her har de klart å få flere elever ved skolen til å spise sunnere.

– De kjøper bra med salat. Og de er glade for at vi har veldig mye forskjellig. Vi kunne jo hatt en mye enklere variant, forklarer Skuterud.

Hun forteller at å endre menyen i kantina har vært en utfordring.

– Vi har måttet snu hodene våres, vi som jobber på kjøkkenet her. Vi har turt å hoppe uti noe vi ikke hadde planlagt, men som vi synes har blitt gøy, sier Skuterud.

Fyller på i salatbaren på Eiker videregående skole

Salatbaren på Eiker videregående skole har blitt svært populær.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Men utfordringen har sørget for at de som jobber i kantina har gått tilbake til å lage ren mat, fra bunnen av. Skuterud forteller at etter at de ble med på prosjektet, så har hun gått tilbake til å lage mat på samme måten som da hun lærte å lage mat som kokk.

– Vi har gått tilbake til å lage mat ordentlig fra bunnen av. Vi har ordentlige ingredienser, og så er det ikke så mye e-stoffer, sier Skuterud, før hun understreker:

– Det tenker jeg er viktig. Det er ren mat vi serverer. Som gir en god metthetsfølelse og som gjør at elevene føler seg bedre.

Lager rundstykker fra bunnen av ved Eiker videregående skole

Ved kantina lages blant annet rundstykker fra bunnen av.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Fornøyde elever

Oda Isnes Tyse

Oda Isnes Tyse er elev ved Eiker videregående skole.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Og ved skolen merker man at noe har skjedd etter at man la om kostholdet i kantina. Stadig flere elever velger maten i kantina, fremfor den lokale butikken like ved.

– Det er et veldig greit alternativ å ha. Det blir et naturlig valg å spise her. Og så er det veldig godt også, sier Oda Isnes Tyse.

– Hvis du går på butikken, så kjøper du deg ofte ting som kanskje ikke er så sunt som det er i kantina da. Og du merker fort da at du blir sulten igjen, men her i kantina så får du veldig sunne alternativer. Og så er det bra at de har gått over til økologisk og kortreist mat, sier Jenny Steinsvik Tollefsen.

Jenny Steinsvik Tollefsen

Jenny Steinsvik Tollefsen er elev ved Eiker videregående skole.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er noen ganger vi kommer på jobb, og de lurer på om ikke salatbaren er klar klokka 8, humrer Skuterud.

Og fylkesrådet er godt fornøyd med resultatene som Eiker videregående skole nå kan vise til.

– Vi trenger sånne skoler som drar oss andre etter seg. Så heia Eiker, sier Tvinnereim.