Hopp til innhold

Her samles gjengen for å kommentere en liksom-kamp

Fredag kveld kommer hundrevis av Sparta-supportere til å bruke masse penger på liksom-vafler og ekte lodd mens de følger en hockeykamp som egentlig er avlyst.

Rino Løkkeberg og Jon Håkon Dalen

Rino Løkkeberg og Jon Håkon Dalen møttes fredag ettermiddag for å gjennomføre studiosendingen knyttet til den femte virtuelle kampen mellom Sparta og Vålerenga.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Vi sitter som en gjeng idioter og holder på. Det er kjempemorsomt! sier en engasjert Jon Håkon Dalen.

Han snakker om et av de rare fenomenene som har dukket opp i disse korona-tider: En virtuell ishockeykamp.

For da ishockeysluttspillet ble avlyst, ble supporterne snytt for årets sportslige høydepunkt, mens klubbene mister svært mye av inntektene de hadde budsjettert med.

Mens Dalen og noen andre i en støttegruppe til ishockeyklubben Sparta i Sarpsborg «satt og røra over et par glass», kom ideen om likevel å gjennomføre kampene på sitt vis.

Setter opp buss

Sparta skulle egentlig møtt Vålerenga inntil syv ganger i kvartfinalene, og dermed ble Oslo-laget motstander da de laget en tråd på Facebook. Her ble det oppdatert med scoringer, utvisninger og sluttresultat, og supporterne kastet seg på med kommentarer og heiarop.

Det ble solgt virtuelle vafler, pølser og kaffe. Loddsalget ble gjennomført på ordentlig, med ekte premier til de heldige vinnerne. Via Vipps begynte pengene å renne inn til en innsamlingsaksjon. .

Responsen har vært over all forventning. Hundrevis av supportere følger og kommenterer hver eneste kamp, og det utvikler seg en særegen supporterhumor.

Tråd Spartas virituelle kamper
Foto: Skjermdump

Kveldens kamp er den femte i rekka. Sparta har «vunnet» tre, og kan dermed ta seg til semifinalen dersom de vinner også i kveld. «Kampstart» er 18.30.

– Jeg tror Sparta kommer langt i år. Om det ikke blir fire strake seire i finalen, så kan det ende 4–2. Vi må huske på at Stavanger har et bra lag i år, sier Dalen med glimt i øyet.

Viktige inntekter

Ideen er Sarpsborgs egen variant av noe som er testet flere andre steder. I Narvik forsøkte supporterne å kjøpe billetter til kamper som ikke ble arrangert, og endte opp med en spleiseaksjon. I Sverige begynte flere klubber å selge billetter selv om kampene skulle gå for tomme tribuner.

Og da det ble besluttet at både sluttspillet og kvalifiseringsspillet til neste års eliteserie ble avsluttet, startet 1. divisjonslaget Björklöven et eget billettsalg. Nå jobber de på spreng for å slå den svenske tilskuerrekorden på 31.145 tilskuere fra 2009, og per fredag er mer enn 22.000 billetter til en imaginær kamp solgt.

I Sarpsborg nærmer de seg 115.000 innsamlede kroner som går til klubben, men laget må gjennom inntil 21 kamper før sluttspillet er avgjort. Og for hver kamp blir opplegget mer avansert.

Henter inn kommentator

Fredag kveld børster initiativtakerne støvet av mannen som kommenterte 1300 Sparta-kamper frem til 2017. Rino Løkkeberg skal være en del av en studiosending som rigges opp for å følge kampen.

En liten, koselig vinterhage er gjort om til et slags studio. Der er det satt opp et grelt lys, som selvfølgelig er blått etter draktfargen til Sparta.

– Jobben blir å sette ord på det som har skjedd, litt som et fotballstudio. Det kan hende vi tar med oss litt fra de andre kampene også, sier Løkkeberg og ler.

For ham blir det en kombinasjon av å gjøre noe morsomt ut av en vanskelig situasjon, og samtidig samle inn penger til en klubb som sliter.

– Det er enorm interesse rundt klubben, og engasjementet er nesten rørende, sier han.

Resultat fra imaginær hockeykamp

Slike bilder legges i Facebook-strømmen for å oppdatere med utviklingen i kampen. Selv om det er mange pensjonerte spillere som fikk scoringer i forrige kamp, skal panelet i fredagens studiosending etter planen forholde seg til dagens spillerstall.

Foto: Supportere om Sparta Warriors