Hopp til innhold

Her ryker lappen til vogntogføreren

Utrykningspolitiet stanset onsdag et vogntog som holdt svært kort avstand til lastebilen foran.

Hold for kort avstand på E6

Føreren av det bakerste vogntoget mistet lappen etter å ha holdt under ett sekunds avstand til lastebilen foran.

Foto: Utrykningspolitiet

Episoden fant sted på E6 i Sarpsborg i formiddag. Vogntogsjåføren i 40-årene ble fratatt førerkortet på stedet etter å ha holdt en avstand på 0,72 sekunder til kjøretøyet foran.

Utrykningspolitiet publiserte bildet over på sin Twitterkonto i ettermiddag.

– Vi synes ikke noe om dette. I 80 kilometer, som er den lovlige hastigheten for biler over 3,5 tonn, så beveger man seg i 22 meter i sekundet. Når man holder en avstand på under det sekundet kan man jo bare begynne å regne, sier UP-sjef i Østfold og Follo Stein–Olaf Røberg.

Les også:

– Tre sekunder er en god regel

Stein-Olaf Røberg

UP-sjef i Follo og Østfold Stein-Olaf Røberg.

Foto: Henrik Skolt

Ifølge Røberg holdt vogntoget en hastighet på rundt 80 kilometer i timen. Med tanke på reaksjonstid og bremselengde er 0,72 sekunders avstand i minste laget.

– Så lenge den foran deg ikke trenger å bremse eller gjøre en manøver, så går det som regel greit. Men det er jo de sjansene man ikke kan ta, og det er derfor lovverket er så strengt som det er.

– Denne berømte «tusen og én, tusen og to, tusen og tre-regelen» er en god regel for alle, uansett om det gjelder stort eller lite kjøretøy. Du skal ha tilstrekkelig avstand til å kunne stanse for enhver påregnelig hindring. Og det er da i hvert fall den bilen du har foran deg.

Les også:

Mister lappen og får bot

På personbiler under 3,5 tonn mister man førerkortet dersom man holder en avstand på under 0,5 sekunder til kjøretøyet foran. For kjøretøy på over 3,5 tonn er grensa under ett sekund.

– Hvis det er på tørt og fint føre kan man miste føreretten i 3–6 måneder, og man får normalt en bot på rundt 8000 kroner i tillegg. Det er premien for å kjøre på denne måten.

Straffen for vogntogsjåføren som ble tatt på E6 i Sarpsborg i dag vil bli fastsatt av en jurist.

– Eventuelt vil det gå til retten. Det kommer litt an på hvor grovt forhold det er snakk om. Været, føreforhold og annen trafikk kommer som et tilleggsmoment i saken.