Hopp til innhold

Her prepper statsministeren skiløype for kongen

Vinterparken er regjeringens gave til kongeparets 25-årsjubileum. Og Erna Solberg sørget selv for at skiløypene ble preppa.

Statsminister Erna Solberg i preppemaskinen fra Bymiljøetaten i Oslo foran Slottet fredag, i anledning Regjeringens gave til kongeparets 25-årsjubileum på tronen.

Statsminister Erna Solberg i preppemaskinen fra Bymiljøetaten i Oslo foran Slottet fredag.

– Er det vanskelig å kjøre denne? Jeg har førerkort altså, sier statsminister Erna Solberg, og setter seg bak rattet på løypemaskina på Slottsplassen i Oslo.

Etter en liten runde er løypene preppet og klare til søndag. I anledning kongeparets 25-årsjubileum har regjeringen bestilt en vinteridrettspark på Slottsplassen.

Og søndag har kong Harald og dronning Sonja vært Norges kongepar i 25 år. Kong Olav hadde vært konge i over 33 år da han døde 17. januar 1991.

– Vi håper på en folkefest for kongen og dronningen på søndag. Jeg oppfordrer alle som kan til å komme. Det er meldt så fint vær, sier Solberg til NRK.

Kongeparet skal heie

Vinterparken er regjeringens gave til kongeparet i forbindelse med jubileet.

– Hva gir du folk som har alt? Jo, en opplevelse. Og hva er vel en bedre opplevelse enn det som kanskje symboliserer kongeparet vårt mest, nemlig barn og idrettsglede, sier statsministeren.

Skikongen Bjærn Dæhlie inspiserte løypene til statsministeren fredag. Han skal også være til stede under arrangementet på søndag.

– Kongefamilien har vært til stede på mange skimesterskap og heiet oss frem. På søndag kan alle kjenne på følelsen av å bli heiet frem av kongeparet, slik han har blitt mange ganger.

Mens Dæhlie planlegger å ta med seg skiene, er ikke statsministeren så ivrig på å teste ut sine egne skiløyper.

– Jeg er fra Bergen. Og egentlig ikke så veldig god til å gå på ski. Jeg skal ikke gi dere fotografer gleden av å ta bilde av meg hvis jeg faller, sier Erna lattermildt til NRKs utsendte fotograf.

Snøkanon Slottsplassen 15.01.16

Fredag ettermiddag går snøkanonen for fullt for å få ferdig snøbrett-bakken til søndag. Man kan låne ski- og snøbrettutstyr på Slottsplassen.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Skiskyting med laser

Det blir flere utendørsarrangementer i Oslo sentrum på søndag. På Slottsplassen skal det være vinteraktiviteter for barn og unge, med blant annet skiskyting med laser, snowboard og skihopp. I Spikersuppa kan barna prøve kunstløp. Det blir mulig å låne utstyr.

I tillegg blir det sceneshow og aktiviteter på Universitetsplassen, med blant annet lavvo, kroneverksted og fotovegg, etterfulgt av konsert i Universitetets aula (se eget program).

Får insektshotell av Oslo kommune

Oslo kommune gir kongeparet en mer sommerlig gave i anledning jubileet. Et insektshotell skal i løpet av våren plasseres i Slottsparken.

– Gaven er ment både til glede for kongeparet og for hele Oslos befolkning, sier ordfører Marianne Borgen.

Kongeparet skal, i samråd med slottsgartneren, være med på å bestemme både utformingen av insekthotellet og hvor det hvor det skal stå.

Slottsplassen 15.01.16

Hele søndag ettermiddag er det vinteraktiviteter på Slottsplassen.

Foto: Elin Martinsen / NRK