Hopp til innhold

Her kan du lage din egen snus

Swedish Match har åpnet verdens andre rendyrkede snusbutikk på Nordby Shoppingcenter.

Snusbutikk på Nordby

Torsdag forrige uke åpnet snusbutikken Svenskt Snus på kjøpesenteret Nordby rett over grensa.

Foto: Swedish Match

Den svenske regjeringen arbeider med et forslag som skal gjøre en boks svensk snus dyrere enn noensinne. Et forslag som er dårlig nytt for norske harryhandlere.

Snusbutikk på Nordby

Administrerende direktør Geir Hammer i Swedish Match Norge var selv tilstede under åpningen av butikken på Nordby.

Foto: Swedish Match

Samtidig åpnet snusprodusenten Swedish Match 27. mars opp en eksklusiv snusbutikk på kjøpesenteret Nordby rett over grensa – myntet på det norske markedet.

– De store prisforskjellene mellom Norge og Sverige fører til at stadig flere nordmenn handler snusen sin i Sverige. Vil tilfører grensehandelen kvalitet, kvantiteten er på plass allerede. Derfor åpner vi nå en ny spesialbutikk for snus rett over grensen, sier administrerende direktør Geir Hammer i Swedish Match Norge.

– Butikken åpnet for noen dager siden og har vært svært godt besøkt. Det har vært over all forventning, sier kommunikasjonssjef Maja Dahlberg i Swedish Match til NRK.no.

Bland din egen snus

Ifølge produsenten er snusbutikken på Nordby den andre av sitt slag i verden. I desember 2012 åpnet en lignende butikk i Kungsgatan i Stockholm.

Med over 70.000 besøkende det første året betegnes butikken i den svenske hovedstaden som en suksess. Derfor valgte de også å gjøre tilbudet tilgjengelig for en stor gruppe med grensehandlende nordmenn.

Snusbutikk på Nordby

I første etasje er det kasser og et vanlig utsalg.

Foto: Swedish Match

Butikken er på 110 kvadratmeter fordelt på to etasjer. I første etasje er det tradisjonell butikk og kasse. I andre etasje får kundene blant annet muligheten til å blande sin egen snus, lære mer om produksjonsprosessen, og om de ulike ingrediensene.

– I butikken kan vi tilby unike opplevelser for alle besøkende som elsker snus. Du kan oppdage og oppleve, lage din egen snus, og lære mer om håndverket bak, eller bare komme innom for en kopp kaffe. Svenskt Snus er et sted som er utviklet av snuseksperter for voksne snuselskere, sier butikkansvarlig Cecilia Källbäck i Swedish Match i en pressemelding.

Ifølge Källbäck var det rolig i butikken både torsdag og fredag, men på lørdag var de ansatte i butikken i kontakt med kunder stort sett hele tiden.

– Kundene er stort sett bare nordmenn, det er sikkert 99 prosent. Det er snusblandingen som går absolutt best. Det er konstant kunder i snuslaboratoriet for å blande egen snus, forteller hun i en e-post til NRK via kommunikasjonssjef Nils Erlimo ved Swedish Match Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snusbutikk på Nordby

I snuslaben i andre etasje kan snusentusiastene blande sin egen snus.

Foto: Swedish Match

Personlig veiledning

Snusbutikken er åpnet i samarbeid med Overlin Group AB, som er medeier i Nordby Shoppingcenter.

Johan Overlin forteller at han ser frem til å videreutvikle konseptet sammen med snusprodusenten.

– Mange av våre kunder kommer for å kjøpe snus, og vi ser et behov for å imøtekomme snusernes krav til kvalitet og informasjon. Gjennom Svenskt Snus kan vi nå tilby snuserne en unik mulighet til å ta del i den svenske snustradisjonen, og få personlig veiledning gjennom det brede sortimentet, sier eier av Orvelin Group AB, Johan Overlin.